Från fängelse till hem - Godkänd plan skapar 160 nya bostäder i Kristianstad

Illustration av Liljewalls arkitekter

På byggnadsnämndens senaste möte godkändes en ny detaljplan för fastigheten Fängelset 2. Den nya planen möjliggör uppförandet av cirka 160 nya bostäder, samtidigt som de befintliga 90 studentbostäderna i den historiska fängelsebyggnaden bevaras. Den ursprungliga kriminalvårdsanstalten från 1846, inklusive tillhörande flyglar och komplementbyggnader, kommer att bevaras. Fängelsebyggnaden och den södra flygeln kommer fortsatt att användas som studentbostäder, vilket de gjort sedan 2017.

Detaljplanen är utformad för att bevara den före detta fängelsebyggnadens betydelse för stadens kulturhistoria. Ingen ny bebyggelse tillåts direkt intill byggnaden, och siktlinjer mot den skapas från både Nya Boulevarden i väster och Föreningsgatan i söder. Den nya bebyggelsen innebär en förtätning av området med bostadshus i 3 - 6 våningar, omgivna av befintliga gator samt gång- och cykelvägar. Planen inkluderar också ett underjordiskt garage med cirka 200 parkeringsplatser, med tillfart från Fästningsgatan i norr.

En viktig fråga som har uppmärksammats är kapaciteten i elnätet för det nya området. Exploaterings- och samarbetsavtal har upprättats mellan Kristianstads kommun, exploatörerna, C4 Energi AB och C4 Elnät AB för att säkerställa tillräcklig eldistribution och kapacitet för områdets framtida behov.

Planområdet har ett centralt läge i Kristianstad med goda kollektivtrafikförbindelser samt närhet till service och arbetsplatser. Christina Borglund (KD), ordförande i byggnadsnämnden, kommenterade: "Denna detaljplan är ett viktigt steg i Kristianstads utveckling. Att kunna erbjuda fler bostäder centralt samtidigt som vi bevarar vårt kulturarv är av stor betydelse för stadens framtid."

Efter byggnadsnämndens godkännande kommer detaljplanen nu att överlämnas till kommunfullmäktige för beslut om antagande efter sommaren.