Första spadtaget för Bodös nya flygplats

Jesper Göransson vd Peab. Foto: Peab

Nu påbörjas Peabs miljardprojekt - Bodös nya flygplats i Norge. Flygplatsen, som ska hantera över två miljoner passagerare årligen och planeras att öppna år 2029.

Peab Anläggning och norska Avinor har tecknat ett kontrakt för genomförandefasen av byggandet av Nya Bodö flygplats. Kontraktet är värt drygt tre miljarder norska kronor och inkluderar bland annat en ny start- och landningsbana, taxibanor och uppställningsplats för flygplan. Förberedande arbeten började redan i februari 2024. Peabs vd Jesper Göransson och affärsområdeschef Lotta Brändström deltog vid projektets uppstart.

"Vi ser detta som en framgång för vår affärsmodell. I den slår vi vakt om vår lokala närvaro samtidigt som vi erbjuder hela vår bredd av kompetens. Som lokal samhällsbyggare är det viktigt för oss att kunna bidra till sysselsättningen i regionen. Anställa lokalt, använda lokala underentreprenörer och leverantörer, vara med och bidra till lokalsamhället", säger Jesper Göransson, vd Peab.

Projektet omfattar även miljösanering och berguttag. Tack vare nära samverkan har de bästa lösningarna för miljö och projektekonomi kunnat identifieras tidigt i projektet. Den officiella invigningen av Bodö flygplats är planerad till 2029 eller 2030.

Fakta om projektet:

  • Kapaciteten på den nya terminalen kommer att vara 2,3 miljoner passagerare om året.
  • Peabs affärsområde Anläggning har bland annat fått uppdraget att bygga en ny start- och landningsbana, taxibanor och uppställningsplats för flygplan. Vissa förberedande arbeten startade redan i februari 2024.
  • Ordern på cirka 3,3 miljarder norska kronor orderanmäldes andra kvartalet 2024.
  • Terminalen och driftsbyggnaderna på Nya Bodö flygplats kommer tillsammans att vara på 25 000 kvadratmeter.
  • 650 000 kvadratmeter ska asfalteras – vilket motsvarar nästan 100 fotbollsplaner