Nya boendemiljöer planeras i Mariestad - Detaljplan för städet 2 ut på samråd

Vision för utformning och gestaltning av ny bebyggelse inom fastigheten Städet 2 med del av Sjöhagaparken i förgrunden. Vänerborgen AB/Ateljé Nord AB.

Nyligen beslutade Kommunstyrelsens arbetsutskott att det föreslagna detaljplanen för Städet 2 och flera fastigheter ska gå ut på samråd. Planen, utarbetad i samarbete med Vänerborgen AB, syftar till att möjliggöra byggandet av cirka 1 100 bostäder samt lokaler för centrumfunktioner i bottenvåningarna.

Detaljplanen markerar början på utvecklingen av Katthavet mot att bli en modern, hållbar och tät stadsdel, som är ett mål i den fördjupade översiktsplanen för Mariestad 2040.

Johan Abrahamsson, kommunstyrelsens ordförande i Mariestads kommun, säger: "Det är glädjande att vi i samarbete med exploatören presenterar ett detaljplaneförslag som harmonierar med kommunens ambitioner för Katthavets utveckling. Behovet av bostäder är stort med tanke på Mariestads framåtskridande. Vår vision för Katthavets omvandling inkluderar nya boendemiljöer med hög stadsmässighet och urbana kvaliteter som saknas idag."

Planarbetet inleddes i december 2023 och har skett i nära samarbete mellan kommunen och exploatören. På platsen där DS Smith Packaging Sweden AB tidigare tillverkade förpackningar planeras nu rivning av befintliga byggnader och ersättning med en tät kvartersstruktur. Bebyggelsen kommer att variera i skala, med genomsnittligt sex till nio våningar samt inslag av fem, 12 och 16 våningar.

För att anpassa till den nya funktionen som stads- och bostadsområde kommer även gatustrukturen att förändras avsevärt. Befintliga gator kommer att breddas för att inkludera trottoarer, cykelbanor, dagvattenhantering och grönområden, vilket stöds av flera utredningar såsom trafik- och parkeringsutredning, geoteknisk utredning och översvämningsutredning.

Samrådstiden för planförslaget pågår från den 24 juni till den 29 juli 2024. En möjlighet för allmänheten att lära sig mer och lämna synpunkter kommer att erbjudas vid ett öppet hus-möte den 2 juli, där representanter från både kommunen och exploatören kommer att närvara för att svara på frågor och ta del av feedback.