Dörren är den tysta vakten i ditt hem

unsplash

Det är lätt att ta någonting som dörrar för givet. Detta är på många sätt bra. Det innebär att vi lever trygga liv utan att störda eller oroa oss alltför mycket för inbrott. Men det sagt så är det mycket viktigt att vara medveten om vilken skillnad en bra dörr kan göra om det skulle ske ett inbrottsförsök i din bostad. 

Med riktigt bra dörrar kan du hålla familjen och era ägodelar säkra. I den här artikeln ska vi gå genom vad en dörr egentligen består av och vad som gör en dörr säker eller inte. Artikeln går även igenom tips och tricks om vad du kan göra redan idag för att höja säkerheten i ditt hem. 

Dörrkonstruktion: Grunden för säkerhet

En dörr är inte bara en dörr. När det kommer till säkerhet kan en dörr skilja sig rejält från en annan. Allt från materialet till låsmekanismen till själva konstruktionen av dörren kan variera avsevärt. Samtliga aspekter som gör en dörr till just en dörr påverkar dess förmåga att stå emot inbrott, tjuvar och andra säkerhetsrisker. Det är en mycket god idé att investera i en dörr så att hela familjen kan känna sig trygg i sitt hem. 

Material: En dörr i trä eller i metal är i regel mycket mer robusta än dörrar av ihåligt och lättare material, som exempelvis fiberboard. Motståndskraften kommer ur densiteten och styrkan som kommer med dessa material. De kan stå emot slag, sparkar och annan slags manipulation som tjuvar utnyttjar för att försöka ta sig in. 

Konstruktion: Hur dörren är konstruerad är också avgörande för hur trygg dörren är. En säker dörr ska ha en tjock och stabil karm som ger en väldigt stabil bas för dörrbladet. Dessutom är det mycket viktigt att dörren har starka och stabila gångjärn så att dörren sitter fast och inte ger vika vid försök att bryta upp den. Detta stoppar även tjuvar från att kunna demontera dörren. 

Låsmekanism: En ytterdörr som inte går att låsa tappar hela poängen. Därför är det naturligvis mycket viktigt att dörren har en ordentlig låsmekanism. För att välja det bästa låset bör man se till att det är certifierat av pålitliga tillverkare. Detta garanterar kvalitet och säkerhet. Det finns flera olika slags lås att välja mellan. Moderna lås kan ha funktioner som flerpunktslås, hakreglar och olika slags invändiga låsreglar. Moderna lås är svåra att både dyrka och bryta upp.

Extra åtgärder som kan skapa än mer säkerhet

Även om man köper en dörr av hög kvalite så betyder det inte att dörrren kommer vara helt omöjligt att få upp i alla situationer, även om de uppfyller strikta kriterier. Därför väljer många att trots en väldigt bra dörr ta till extra åtgärder för att hålla sig så trygga och säkra som möjligt. Vissa åtgärder hjälper även för att avskräcka inbrottstjuvar så att de inte ens vågar ta sig in i bostaden. 

Säkerhetsdörr: Det finns specifika dörrar med extra säkerhet. De är utrustande med ännu mer avancerade låsmekansimer vilket ger ytterligare ett lagar av skydd från utsidan. Dessa dörrar är skapade just för att motstå inbrottstjuvar med hjälp av, bland annat, dold låsning, förstärkta gångjärn och pansardetaljer. 

Spionöga: Det är inte alla dörrar som har ett spionöga, men det är starkt rekommenderat att installera ett du inte har det i dagsläget. Dessa ger dig möjligheten att se vem som befinner sig utanför din dörr innan du öppnar den. Vissa väljer att ha ett litet skydd framför spionögat, på dörrens insida. På så sätt kan inte personen på utsidan se när någon tittar på dem genom spionögat. Sakas ett sådant skydd kan man, från utsidan, se ljuset inne i bostaden. Detta ljus blockeras sedan när någon tittar genom kikhålet. 

God och välplacerad belysning: För din egen trygghet och för att avskräcka potentiella inbrottstjuvar är det bra att belysa mörka området utanför ytterdörren. Ibland har de möjlighet att gömma sig i mörkret samtidigt som de jobbar på att få upp låset eller bryta upp dörren. Det kan vara bra att investera i senorstyrd belysning som aktiveras när den känner av rörelse. Alternativt belysning vars strömbrytare sitter på insidan av huset. 

Larm: Det är en mycket bra idé att skaffa ett larm. Skulle larmet gå igång kontaktas en centralstation som omdelbart skickar ut en signarl till poilsen. Larm kan gå igång av dörrar, fönster och rörelsedetektorer. Ett larm som tjuter har en väldigt avskräckande effekt på inbrottstjuvar. 

Kontrollera och underhåll dina dörrar regelbundet underhåll

Gör regelbundna kontroller av låset: Ibland behöver låsmekanismen smörjas för att det ska vara fortsatt funktionellt. Det är viktigt att nyckeln går in enkelt och smidigt. Ett trögt lås kan vara en svaghet i låstet och då är det dags att köpa nytt lås omgående.

Inspektera gångjärnen då och då: Gångjärn måste kontrolleras regelbundet. När dörrar öppnas och stängs hela tiden finns det en risk att gångjärnen börjar låsna från dörrblad och dörrkarm. Skriva fast eventuellt lösa skruvar och smörjs dem om de gnisslar. Om inte allt är fastskruvat ordentligt har dörren allvarliga brister om måste åtgärdas. 

Kontrollera tätningen: Tätningen är inte bara viktigt för isolering mot kyla och drag, utan är även viktigt för säkerhetens skull. Se därför till att tätningslisten är i bra skick och inte har revor eller sprickor. 

För mer information om säkerhet i hemmet, besök Stöldskyddsföreningen.