EG utökar i Sverige med Mestro - Storsatsning på hållbarhet och energioptimering

Kristin Berg, tidigare vd för Mestro, blir nu Senior Vice President för affärsområdet Property & EMS inom EG.

Nordiska  EG, som idag erbjuder effektiviseringstjänster till över 650 000 fastigheter i Norden och Europa, siktar nu in sig på Sverige genom förvärvet av hållbarhetsbolaget Mestro. Målet är att integrera svensk expertis och teknologi för att stärka sitt erbjudande inom energioptimering och påskynda fastighetsbranschens gröna omställning. För EG markerar Mestro också starten på en större expansion, med planer på att utöka sin närvaro på den svenska marknaden och fortsätta investera i gröna lösningar på lång sikt.

Som en del av sin strategi för att stärka sin position på den svenska fastighetsmarknaden har koncernen nu förvärvat och avnoterat hållbarhetsbolaget Mestro. Syftet med förvärvet är att dra nytta av Mestros expertis, data och teknologi för att förbättra sitt eget hållbarhetserbjudande och stödja branschens hållbarhetsmål.

"Förvärvet av Mestro kommer att ytterligare förstärka vårt utbud av energihanteringslösningar och öka vår förmåga att effektivisera fler byggnader i både Sverige och Norden. Mestro samlar årligen in och analyserar över 1,7 miljarder datapunkter från över 10 000 fastigheter, vilket ger oss unika insikter i hela fastighetslivscykeln. Med detta kan vi hjälpa våra kunder och de hundratusentals fastigheter vi hanterar att bli mer hållbara," säger Mikkel Bardram, koncernchef på EG.

b
Mikkel Bardram, koncernchef på EG.

Med sin energiuppföljningsplattform bearbetar Mestro hållbarhetsdata från både bostäder och kommersiella fastigheter i över 10 länder, för flera av Sveriges största fastighetsägare, inklusive Balder, Diös och AMF Fastigheter. För EG utgör Mestro en avgörande komponent i en övergripande strategi för att påskynda fastighetsbranschens gröna omställning.

"Byggnader står idag för nästan 40% av all energianvändning i Norden och 20% av de totala koldioxidutsläppen. Genom att kombinera vår omfattande räckvidd och expertis med Mestros teknologi kan vi göra en större skillnad snabbare," fortsätter Bardram.

Förvärvet av Mestro är bara början på EG:s större expansionsplan. Koncernen planerar att utöka sin närvaro på den svenska fastighetsmarknaden och fortsätta att investera i gröna företag även framöver.

Kristin Berg, tidigare vd för Mestro, blir nu Senior Vice President för affärsområdet Property & EMS inom EG, där hon kommer att ansvara för EG:s erbjudande inom energiuppföljning och fastighetsförvaltning samt ett tiotal produkter i länder som Sverige, Danmark, Norge och Finland.

"Under min tid som vd för Mestro fokuserade vi starkt på att utveckla vårt tjänsteerbjudande. Att nu kunna dra nytta av EG:s kompetens, erfarenhet, infrastruktur och internationella kontaktnät är precis vad som behövs för att verkligen realisera Mestros potential," säger Berg. "Det känns fantastiskt att Mestro har fått en ägare som delar visionen om att göra fastighetsbranschen, och därmed världen, grönare. Och att EG nu blir Nordens största energiuppföljningsaktör är inget att ta lätt på," avslutar hon.