Regeringen och Sverigedemokraterna funderar på att införa en tvåårig yrkesskola för elever som inte har tillräckligt höga betyg för att komma in på ett nationellt gymnasieprogram. Enligt Byggföretagens senaste Byggbarometer vill dock bara tre av tio byggföretagare anställa en minderårig som inte har läst bygg- och anläggningsprogrammet.
Elin Kebert, expert på kompetensförsörjning hos Byggföretagen, anser att det är viktigt att inte nedvärdera praktiskt kunnande om man vill öka intresset för yrkesprogram. I stället föreslår hon att regeringen ser över grundskolan och satsar på att ge eleverna det stöd de behöver för att klara sig i grundskolan och få de kunskaper som krävs för gymnasiet och arbetslivet.
Bristen på kvalificerad personal är ett problem även under lågkonjunktur. Byggbarometern visar att fyra av tio byggföretag har avstått från att ta på sig uppdrag under det senaste året på grund av brist på personal. Totalt sett anser 66 procent av Byggföretagens medlemmar att det är svårt att hitta den arbetskraft de behöver. De största bristerna finns inom yrkesutbildningar, där för få utbildas till yrken som betongarbetare, ställningsbyggare och golvläggare.
- Det är viktigt att matcha kompetensförsörjningen med företagens behov och spegla branschens utveckling och innovationer bättre än idag. Våra medlemsföretag gör allt för att behålla personalen genom krisen, eftersom de vet hur svårt det är att hitta rätt utbildad arbetskraft, säger Elin Kebert.