Elektriska maskiner revolutionerar byggarbetsplatser

Volvo CE:s stora 30-tons nätanslutna grävmaskin ingick i Electric Worksite-testerna.

Eldrivna maskiner kan utföra samma arbete som dieselmaskiner, men utan avgaser och med en förbättrad arbetsmiljö. Det finns förutsättningar att övergå till elektrifierade byggarbetsplatser och utsläppsfria entreprenader. Detta har bekräftats av en flerårsstudie genomförd av Electric Worksite, ett samverkansprojekt som undersökte infrastrukturen för eldrivna anläggningsmaskiner genom tester vid verkliga arbetsplatser runt Göteborg.

Samhällen står inför en stor omställning mot en mer hållbar stadsutveckling, där övergången till fossilfritt byggande prioriteras för att uppnå nationella och globala klimatmål. Elektrifiering av anläggningssektorn kan leda till en betydande minskning av växthusgasutsläpp, buller och andra skadliga utsläpp, vilket gör det centralt för ett hållbart samhällsbyggande.

Med ökade krav på utsläppsfria entreprenader och ett ökat utbud av elektriska arbetsmaskiner har samarbete mellan aktörer i värdekedjan blivit viktigare för att skapa en fungerande infrastruktur för övergången. Detta ställer krav på energiförsörjning och elsystem.

Samarbete och kunskap gör framsteg möjliga

I projektet Electric Worksite har flera ledande aktörer samarbetat för att skapa en helhetsbild av möjligheterna och behoven vid användning av eldrivna arbetsmaskiner vid byggarbetsplatser i urbana miljöer. Projektet, som nyligen presenterade sina slutresultat, har fokuserat på systemperspektivet där arbetsmaskiner, energilager och laddinfrastruktur testades i olika stadsmiljöer för att identifiera tekniska och organisatoriska behov.

Testerna utfördes med olika typer av grävmaskiner, hjullastare och lastbärare med både batteridrift och kabelanslutning. De har testats vid verkliga byggarbetsplatser i olika stadsmiljöer. I sin rapport konstaterar projektgruppen att alla tester var framgångsrika och listar några huvudlärdomar:

  • Eldrivna anläggningsmaskiner kan utföra samma arbete som fossildrivna maskiner i urbana byggprojekt.
  • Personalen upplever flera fördelar med hanteringen av maskiner och arbetsmiljön.
  • Framgången för elektrifiering kräver planering och flexibilitet.
  • Elförsörjning av maskinerna kan kräva anpassningar beroende på maskintyp och bygg-el.

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) har spelat en nyckelroll i projektet genom att leda testerna och bidra med eldrivna maskiner, samt tekniska lösningar för laddning som mobila energilager och kabelhanteringssystem.

Bobbie Frank, forskningsledare på Volvo CE, konstaterar att eldrivna maskiner redan finns på marknaden och att projektet visade att samarbete mellan alla aktörer i värdekedjan löser infrastrukturen runt arbetsplatser. Maskinerna utförde arbetet lika bra som motsvarande modeller med förbränningsmotor, men utan avgaser och buller.

Krav på utsläppsfria entreprenader driver utvecklingen

Kommuner och regioner spelar en viktig roll för att driva på omställningen genom krav på emissionsfria fordon och maskiner i upphandlingar av byggarbeten, samt tydliga mål för stadsmiljön. Göteborg Stad har spelat en aktiv roll och ser fördelar med att driva elektrifieringsarbetet inom bygg- och anläggningssektorn.

Peter Lindgren, verksamhetsutvecklare Elektrifierade transporter, Göteborgs Stads stadmiljöförvaltning, betonar att Göteborgs Stad är en stor upphandlare och vill leda omställningen mot en utsläppsfri bransch. Fördelarna inkluderar minskat buller och förbättrad luftkvalitet.

NCC har också deltagit i Electric Worksite och utvärderat möjligheter och utmaningar med elektrifiering. Pernilla Löfås, hållbarhetschef på NCC Infrastructure, framhåller att tidig inblandning i projektet är viktigt för att planera för elektrifiering. För att öka användningen av elektriska arbetsmaskiner krävs också ökad kompetens i hela kedjan, och att beställare efterfrågar elektrifierade maskiner och ställer krav som driver utvecklingen framåt.