Byggnadsstandarder och hållbarhet

Bild: Hager

Enligt Boverket stod bygg- och fastighetssektorn för 21,7 procent av Sveriges totala utsläpp av växthusgaser år 2021. Detta gör att fastigheters klimatpåverkan blir allt mer relevant. Nedan ger vi en översikt över Sveriges främsta certifieringssystem för byggnaders hållbarhet.

Certifieringssystemen är skapade för att hjälpa till att sätta och genomföra hållbarhetsmål under hela byggprocessen, från planering till nedmontering. Många miljövänliga byggnader runt om i världen använder sig av dessa certifieringsstandarder.

Varför är certifikat för miljövänliga byggnader viktiga? Byggsektorn behöver bli mer hållbar. Globalt står byggsektorn, inklusive anläggning, för 38 procent av CO2-utsläppen, enligt Johan Sundvall, hållbarhetsansvarig på Hager.

Enligt Internationella energiorganet (IEA) måste de direkta utsläppen av växthusgaser från byggnader och de indirekta utsläppen från byggsektorn minskas med 50 respektive 60 procent till år 2030. Detta är det enda sättet att uppnå målet om en CO2-neutral byggnadsstock till år 2050.

Certifieringar för byggnaders hållbarhet erbjuder därför stöd för dessa mål. Antalet certifieringssystem har ökat sedan början av 1990-talet, och det finns nu över 40 etablerade system över hela världen.

Nya regler för byggnadsstandarder Lagstiftningsinitiativ sätter kontinuerligt nya standarder för hållbarhet. EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda (EPBD) har drivit på denna utveckling sedan 2003. Direktiven har justerats flera gånger sedan dess, och ytterligare en revision har pågått sedan 2021. För investerare, byggherrar, projektörer och arkitekter innebär detta ökade krav. I detta sammanhang blir oberoende certifieringssystem alltmer betydelsefulla.

Certifieringssystemen ger omfattande stöd för att uppnå centrala hållbarhetsmål inom alla relevanta områden vid uppförande eller renovering av byggnader. De fungerar också som en kontinuerlig kvalitetskontroll för att säkerställa att kraven verkligen uppfylls.

Högsta standard för hållbarhet I många fall går certifieringssystemens krav längre än de lagstadgade. Byggnaderna måste då uppfylla högre standarder för att erhålla certifikat.

Certifieringssystemen beaktar vanligtvis en byggnads hela livscykel – från uppförande till drift och nedmontering. En viktig aspekt i alla system är el-infrastrukturen, som kontrolleras med avseende på effektivitet, komfort och materialval. Här är de ledande systemen.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method): Ett certifieringssystem som utvärderar byggnaders miljöpåverkan och prestanda, inklusive energianvändning, materialval, avfallshantering och ekosystemtjänster.

WELL Building Standard: Fokuserar på människors hälsa och välbefinnande inom byggnader, med aspekter som luftkvalitet, belysning, vattenkvalitet, kost och motion.

ISO 14001 (Environmental Management Systems): En internationell standard för att skapa och upprätthålla effektiva miljöledningssystem inom organisationer. Detta kan tillämpas inom byggsektorn för att förbättra miljöprestandan och minska miljöpåverkan.

ISO 9001 (Quality Management Systems): Även om denna standard inte är specifik för byggbranschen, kan den användas för att säkerställa kvaliteten på produkter och tjänster inom byggprojekt.

GreenBuilding: En europeisk certifiering som fokuserar på att förbättra energieffektiviteten och miljöprestandan hos befintliga byggnader. Genom att uppfylla GreenBuilding-certifiering kan ägare och förvaltare identifiera och implementera åtgärder för att minska energiförbrukningen och miljöpåverkan.

LEED (Leadership in Energy and Environmental Design): Utvecklad av United States Green Building Council (USGBC), är LEED en av de mest erkända certifieringarna för gröna byggnader internationellt. Den bedömer byggnaders hållbarhet över kategorier som energieffektivitet, vattenanvändning, materialval, inomhusmiljö och innovation.

Svanen: En nordisk miljömärkning som certifierar produkter och tjänster med låg miljöpåverkan. Inom byggbranschen används Svanen för att certifiera byggprodukter och byggtjänster som uppfyller strikta miljökrav och kriterier för hållbarhet.

NollCO2: Denna certifiering fokuserar på att minska och kompensera för koldioxidutsläpp från bygg- och fastighetssektorn. Genom att genomföra åtgärder för att minska koldioxidavtrycket och investera i koldioxidkompensation kan organisationer och projekt uppnå NollCO2-certifiering.

Miljöbyggnad: Miljöbyggnad är ett svenskt certifieringssystem för att bedöma och främja hållbarhet hos byggnader. Det täcker aspekter som energianvändning, inomhusmiljö, materialval, vattenanvändning och avfallshantering.

Skräddarsydda certifieringar Certifieringarna har olika fokusområden, även om de övergripande täcker hållbarhetsfrågor. Vissa system specialiserar sig på särskilda områden, som byggmaterial eller hälsoaspekter.

Därför är det viktigt att välja ett certifieringssystem som matchar de specifika kraven för platsen, designen och företagets egna hållbarhetsmål.