Byggbranschens framtid - Fem spaningar för 2024

Nicholas Klokholm, Senior Manager Nordics, Autodesk Construction Solutions

Förra året ställde stora utmaningar för företag inom byggindustrin, men samtidigt finns det positiva signaler inför 2024. Företagens motståndskraft mot inflation och osäkerheter har återigen visat sig stark. Dessutom märker vi en bransch som strävar efter förändring, vilket kan skapa bättre förutsättningar för framtiden. Här är fem förutsägelser för byggindustrin i Sverige från Nicholas Klokholm, anställd på Autodesk Construction Solutions.

1. De största möjligheterna finns i en stark data foundation

I likhet med större delen av den globala byggbranschen har vi i Norden fortfarande inte insett den fulla potentialen hos data. Globalt sett befinner sig 80 procent  av byggföretagen i ett tidigt skede när det gäller datakapacitet, enligt den undersökning vi nyligen gjorde tillsammans med Deloitte. Företagen tenderar idag att ha en utspridd strategi och det är bara delar av branschen som har en stark datagrund på plats.

Under 2024 kommer de företag som verkligen kan förstå och ta tillvara på värdet av sitt dataekosystem att skapa sig fördelar. Genom att koppla samman data från olika plattformar och skapa en enda källa till sanning (SSOT) kan vi se till att rätt data kommer till de människor som behöver den. För större synlighet och bättre beslut - hela vägen från planeringsfasen till förvaltning.

När du väl har en stark datagrund på plats kommer det att finnas möjligheter att använda automatisering och maskininlärning, så att du kan göra saker på ett smartare sätt än tidigare. De företag som kan säkra sin datagrund 2024 kommer att skaffa sig betydande fördelar inför framtiden.

2. Höja kompetensen och ändra tankesätt blir utmaningarna för att tillvarata ny teknik

Den största utmaningen för att utnyttja värdet av teknik i vår sektor är att ha människor utbildade och redo att använda den - och detta kommer att stå i fokus för många organisationer 2024. Vi  kommer att se hur fler byggföretag anställer experter från databranschen för att utforska områden som AI och hur dessa kan användas..

Ett hinder som kvarstår är att säkerställa att människorna i projekten tar till sig tekniken. Här ser vi att de kanske inte känner sig bekväma med att använda vissa verktyg eller förstå hur data kan användas bättre. Alltför ofta ser vi att digitala investeringar inte ger resultat, vilket inte beror på tekniken utan på grund av att förändringsarbetet för medarbetarna på fältet inte fungerat.

Det kommer att vara avgörande att utbilda sina medarbetare på varför det är värt att ändra sina dagliga rutiner och faktiskt använda de nya plattformarna. Det är varken lätt eller bekymmersfritt, men att kunna ta till sig nya arbetssätt i hela organisationen är avgörande för en framgångsrik förändring.

Detta är något som många företag inser, och 22 procent av de nordiska företagen prioriterar investeringar i utbildning, enligt vår undersökning. Förhoppningsvis kommer vi under 2024 att se ett större fokus på de kulturella förändringar och den praktiska kompetenshöjning som behövs för att verkligen omvandla branschen.

3. Hållbarhet börjar verkligen påverka vad och hur vi bygger

Hållbarhet är ett område som människor verkligen kommer att ta itu med 2024. Här finns inte bara ett växande politiskt stöd och lagstiftning, utan även starka krav från kunderna.

Det finns redan ett stort fokus på de material vi använder, där vi ser fler projekt som utforskar hur vi kan använda trä och andra gröna alternativ. Men förhoppningsvis kommer vi också att se företag som tar ett mer holistiskt grepp om hållbarhet - till exempel genom att överväga hur material kan återanvändas, minska den arbetskraft som behövs på plats och samordna leveranser för att minska utsläppen från transporter. Det är också viktigt att vi överväger olika sätt att få en byggnad att hålla i 50 eller 100 år, för att minska de totala utsläppen under byggnadens hela livscykel.

Men samtidigt är det en fråga om att balansera en ökad hållbarhet med högre kostnader. Vi måste komma till den punkt där det är rimligt att göra gröna val - och här kommer data att spela en nyckelroll. Att kunna modellera miljö- och kostnadseffekterna av olika långsiktiga beslut kommer att hjälpa oss att argumentera för mer hållbara projekt.

4. Kompetensbrist kommer att vara ett fortsatt problem trots osäker efterfrågan

Kompetensbrist kommer fortsätta att vara ett problem för byggföretagen i Norden. Vi vet att 84 procent av de nordiska byggföretagen har svårt att rekrytera, och med en åldrande befolkning kommer problemet att växa. Så trots osäkerheten kring inställda projekt och stigande kostnader får många företag kämpa för att säkra de kandidater de behöver för att leverera arbete under 2024.

Samtidigt kommer digital kompetensutveckling att förbli en viktig trend för byggbranschen. Detta kommer att ge möjlighet att åstadkomma mer med mindre. Som att skapa bättre förutsättningar för moderna byggmetoder, till exempel off-site-tillverkning, vilket i sin tur kommer att öka produktiviteten.

Sju av tio företag i Norden planerar även att prioritera rekrytering av personer med olika bakgrund. Så detta kan vara ytterligare ett sätt att bredda vår talangpool och få in nya perspektiv i branschen år 2024.

5. Fler robotar och drönare på våra byggen

Under detta år kommer vi att se hur robotar och drönare bli mer synliga på byggarbetsplatser i hela Norden. Det finns redan ett växande antal operatörer på plats som använder drönare för att utföra inspektioner med större detaljrikedom eller i svårtillgängliga miljöer. Men det kommer att bli särskilt intressant när vi får en mer automatiserad översikt av byggarbetsplatserna, och vi ser att några av de tekniker som idag används inom tillverkningsindustrin förs in i byggbranschen.

Sammantaget kommer det att öka synligheten för hur digitaliseringen kan hjälpa oss på plats - och jag tror att det kan ge inspiration för hur människor kan använda teknik i sitt arbete. Detta kan bli en verklig förändringspunkt för byggbranschen - att vi på allvar börjar fundera på bättre sätt att arbeta på och utanför byggarbetsplatsen och se positiva förändringar genom hela branschen.

/Nicholas Klokholm, Senior Manager Nordics, Autodesk Construction Solutions