Nytt liv i Varvsstadens svets- och pannverkstad - Grönt ljus för projektet

Grönt ljus för förnyelse: Livsmedelsbutik, kontor och parkeringshus integreras i Svets- och pannverkstaden. Illustration: OpenStudio Arkitekter AB

I det senaste projektet i stadsdelen Varvsstaden kommer den före detta Svets- och pannverkstaden att omvandlas med nytt innehåll. Planen inkluderar en livsmedelsbutik och ett parkeringshus inom den befintliga tegelbyggnaden, medan några nya tillbyggnader kommer att rymma kontorsutrymmen. På dagens möte gav stadsbyggnadsnämnden grönt ljus för projektet.

Den gamla Svets- och pannverkstaden, ett arv från Kockumstiden när området fungerade som skeppsvarv, kommer att fyllas med nytt liv. Livsmedelsbutiken kommer att placeras på markplanet, medan parkeringshuset kommer att finnas på våningsplanen ovanför. De nya kontorsutrymmena kommer att integreras i ett par tillbyggnader.

bild
Svets- och pannverkstaden blir scenen för Varvsstadens nya kapitel. llustrtion: OpenStudio Arkitekter AB

Tegelfasaderna på byggnaden har redan under varvseran fått tillskott som kännetecknas av stora rörgenomföringar längs fasaderna, vilket är ett resultat av den pragmatiska anda som präglade Kockumstiden. De två nya tillbyggnaderna kommer att följa samma filosofi och utformas för att tydligt kontrastera mot den äldre hallen och visa att de är moderna. Dessutom planeras de nya byggnaderna att konstrueras med återvunnet material från det gamla varvsområdet.

– Genom att omvandla Svets- och pannverkstaden hedrar vi vårt industriella arv och skapar samtidigt hållbara och funktionella lösningar för stadens framtid. Detta projekt är en förväntansfull satsning för att skapa en mötesplats där invånare och besökare kan inspireras och skapa nya minnen, säger Arwin Sohrabi (S), vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Varvsstaden bär på en rik historia som förtjänar att bevaras. Det godkända projektet möjliggör att en byggnad med en känd Malmöprofil får nytt liv och nya funktioner, vilket bidrar till stadsdelens spännande och levande karaktär, säger Lars Hellström (L), ledamot i stadsbyggnadsnämnden.