OBOS välkomnar bolånetakshöjning men kräver ytterligare reformer

Foto: OBOS

OBOS välkomnar regeringens beslut att höja bolånetaket till 90 procent från nuvarande 85 procent. Samtidigt uppmanar företaget regeringen att implementera åtgärder för att underlätta amorteringar och införa startlånet för förstagångsköpare.

På torsdagsmorgonen tillkännagav regeringen att de planerar att höja bolånetaket, som för närvarande kräver en kontantinsats på 15 procent. Målet med denna höjning är att underlätta för fler att köpa bostäder, särskilt unga som har svårt att komma in på bostadsmarknaden.

"Äntligen ett beslut som kan sporra fler att ta steget att köpa en bostad och få igång den krisdrabbade bostadsmarknaden. Med en lägre kontantinsats kommer fler av våra kunder och medlemmar att kunna få ekonomin att gå ihop, vilket i förlängningen kan leda till ökad produktion i våra fabriker," säger Daniel Kjørberg Siraj, koncernchef för OBOS.

Även om OBOS är positivt inställda till dagens beslut önskar de ytterligare åtgärder för att sänka trösklarna för ägande av bostäder.

"Jag anser att regeringen bör ta ledningen för att verkligen riva hindren för ägande av bostäder. Genom att lätta på det senaste amorteringskravet och samtidigt driva på för att införa det redan utredda startlånet kan vi gå en bra bit på vägen. Dessutom behöver branschen bidra med nya sätt att köpa bostäder, som exempelvis genom delägande," säger Daniel Kjørberg Siraj.