Planförslag med skisser på nya Rosenlundsbadet

Bild: Jönköpings kommun.

Nu har stadsbyggnadskontoret i Jönköping tagit fram ett nytt detaljplaneförslag för en del av Rosenlundsområdet, som ska möjliggöra att bygga den nya sim- och badanläggningen. Förslaget planeras gå ut på samråd i slutet av november.

Skiss över placeringen av det nya Rosenlundsbadet som förstärker det befintliga evenemangsstråket, Stefan Livs gata, och skapar en tydlig riktning från Huskvarnavägen upp till Husqvarna Garden, mässområdet och hotellet. Genom att placera badet här skapas också ett torg och entréplats till hela evenemangsområdet. Torget framför badets entré blir en ny samlingspunkt för hela stadsdelen Rosenlund.

Torsdagen den 16 november ska stadsbyggnadsnämnden besluta om att detaljplanen för fastigheten Rosenlund 2:1, som omfattar nya Rosenlundsbadet, ska ut på samråd. Att planförslaget går ut på samråd innebär att planhandlingarna blir tillgängliga för allmänheten och det kommer finnas möjlighet att tycka till om förslaget.

En detaljplan bestämmer var det får byggas och vad som får byggas, men också hur mycket som får byggas – både på bredden och på höjden. Den talar också om vad en byggnad får användas till. Det innebär att den här detaljplanen inte beskriver i detalj hur det nya Rosenlundsbadet kommer se ut invändigt och utvändigt – planförslaget handlar om var badanläggningen kan placeras, i vilka volymer den kan utformas och hur det ska passa in i den framtida stadsbilden på Rosenlund. Skissbilderna som finns med i planbeskrivningen är därför visionsbilder som visar byggnaders möjliga placering och volym, illustrationerna visar inte någon detaljerad utformning.

- Det känns bra att vi är i mål med att ha tagit fram ett detaljplaneförslag och vi hoppas på bra respons på förslaget för att kunna komma vidare i arbetet. Den här detaljplanen är en viktig pusselbit för projektet med nya Rosenlundsbadet, en första byggsten som tillsammans med flera olika delar så småningom kommer bindas samman för det framtida Rosenlundsområdet i sin helhet. Vi kommer få en vacker stadsdel som kommer uppskattas av både Jönköpingsbor och besökare, säger Ann-Marie Hedlund (L), stadsbyggnadsnämndens ordförande.

Tydlig evenemangsstråk finns med i förslaget

Stefan Livs gata ska enligt förslaget bevaras som evenemangsstråk och knyta ihop badanläggningen med Husqvarna Garden och mässområdet på Elmia.

I illustrationerna som finns i detaljplaneförslaget visas en grönyta på den plats Rosenlundsbadet står idag. Den här ytan ingår inte i det här planförslaget, men badets nya placering innebär att utemiljön mellan badet och hotellet, som tidigare funnits på platsen, kommer tillbaka.