Joar Nangos Girjegumpi - Samiska arkitekturbiblioteket reser till Venedig 2023

Joar Nango på Nordiska paviljongen i Venedig. Foto: Knut Åserud (2022). Med tillstånd av ArkDes.

I över femton år har arkitekten och konstnären Joar Nango sammanställt ett arkiv med böcker som tar upp relevanta frågor för urfolkets arkitektur. År 2018 öppnade Girjegumpi för allmänheten för första gången och 2023 kommer denna struktur, kunskapskälla och sociala plattform för samisk arkitektur att resa till den nordiska paviljongen som representerar Finland (Arkkitehtuurimuseo, Helsinki), Norge (Nasjonalmuseum, Oslo) och Sverige (ArkDes, Stockholm) i Venedig.

Girjegumpi är ett mobilt, kollektivt bibliotek som ständigt utvecklas och utvidgas när det reser till nya platser. Resan har föranlett flera samarbeten, bland annat med konstnärer och hantverkare som Katarina Spik SkumAnders Sunna och Ken Are Bongo. Biblioteket är ett rusmliggörande av de samtal och undersökningar som Joar Nango initierat under de närmare tjugo år han varit verksam i skärningspunkten mellan arkitektur och konst.

Girgegumpi by Joar Nango i Jokkmokk (2018). Photo © Astrid Fadnes.
Girgegumpi by Joar Nango i Jokkmokk (2018). Foto: Astrid Fadnes.

Girjegumpis kärna är arkivet som innehåller 500 böcker – från sällsynta till samtida titlar – om ämnen som samisk arkitektur och design, arktivism, traditionell och ärvd byggnadskunskap och dekolonisering. Som social plattform samlar Girjegumpi stora grupper av människor. Som läsrum erbjuder det en miljö för enskilda studier och reflektioner. Som projekt bygger det rum för urfolkets idérikedom och fantasi.

Girjegumpi är ett nomadiskt och levande projekt som sätter urfolkskulturens betydelse för samtalet kring arkitektur och byggandet i fokus. Projektet belyser bland annat vikten av samarbete, byggteknik och resursanvändning i snabbt föränderliga klimatförhållanden, användningen av lokalt förankrat materialflöde och metoder som är känsliga för landskap och natur. Girjegumpi sätter ljuset på arkitektens position i riktning mot en mer polyfonisk förståelse av världen.

bild
Girgegumpi by Joar Nango i Jokkmokk (2018). Foto: Astrid Fadnes.

2023 reser Girjegumpi till den nordiska paviljongen på den 18:e internationella arkitekturbiennalen – La Biennale di Venezia. Paviljongen, som ritades av Sverre Fehn 1962, var tänkt att ge uttryck för ett gränsöverskridande nordiskt samarbete. I detta sammanhang bjuds en internationell publik in till Girjegumpi för att fortsätta bygga kunskap, samarbete och solidaritet som som rör sig över nationella gränser.