Såväl beställares som montörers kunskap om taksäkerhet är ofta begränsad. Alltför få förstår innebörden av ett komplett och säkert taksäkerhetssystem och slarvet med säkerhetsrutiner är utbrett. Med rätt rutiner, utrustning och en gedigen taksäkerhetskompetens i bagaget kan merparten av olyckorna förebyggas.
Text: Annika Wihlborg
Enligt Arbetsmiljölagen ska alla personer som arbetar på tak och andra höga höjder känna till vilka regler som gäller och vilka skyddsåtgärder som bör vidtas. Arbetsmiljölagen säger också att samtliga individer som arbetar på tak ska ha rätt kunskap för att kunna använda den skyddsutrustning som kan behövas. Fallolyckor är den vanligaste typen av olyckor på tak, men även stukningar, skärskador och benbrott förekommer också. Det är i slutänden arbetsgivarens ansvar att informera sina medarbetare kring taksäkerhetsfrågor.
– Med rätt taksäkerhetskomponenter kan vi förebygga olyckor och skador på både människor och egendom. Taksäkerhet är också viktigt för att bevara takets livslängd genom underhåll, service och snöskottning. Jag upplever tyvärr att utvecklingen inom taksäkerhet går alltför långsamt, det finns dessvärre fortfarande en utbredd nonchalans kring dessa frågor, säger Ronny Palm, kategorichef för taksäkerhet på Lindab.
Budgetera taksäkerheten redan i projekteringsfasen
Det är inte ovanligt att merparten av resurserna läggs på själva taket och dess utformning, snarare än taksäkerheten, som i många fall inte prioriteras särskilt högt i projekteringsfasen. Ronny Palms budskap till beställare av byggprojekt är att aldrig tumma på säkerheten.
–I vissa fall inkluderas inte taksäkerhetsaspekterna i projektet förrän mot slutet, när merparten av budgeten redan är förbrukad. Det är då vanligt att beställare försöker kompromissa med taksäkerheten eller att montaget av taksäkerhetsanordningar inte genomförs på ett korrekt sätt. Jag anser att man i stället bör betrakta taksäkerheten som en självklar och viktig del av projektet, vilket innebär att den bör planeras och budgeteras på samma sätt som övriga delar av takarbetet, säger han.
Rätt snörasskydd kan rädda liv
Många associerar bristande taksäkerhet med att säkerhetsarbetet är underdimensionerat, men enligt Ronny Palm förekommer det även att taksäkerheten är överdimensionerad och därmed onödigt kostsam. Han betraktar en gedigen taksäkerhetskompetens som nyckeln till att landa på rätt nivå såväl säkerhets- som kostnadsmässigt i ett projekt, det optimerar förutsättningarna att skapa en säker arbetsplats. Ett viktigt budskap till företag som arbetar på tak är därför att kontinuerligt utbilda sina entreprenörer och montörer. Även beställare har självklart stor nytta av en uppdaterad taksäkerhetskompetens.
–Jag vill också betona vikten av snörasskydd, som skyddar mot snöskred från taket. Den typen av snöskred är potentiellt livshotande. Beroende på taktyp och belastning så finns det olika typer av snörasskydd som monteras på taket. En viktig aspekt är att välja rätt typ av snörasskydd för ett specifikt tak, säger Ronny Palm.
–Generellt sett så önskar jag att hela branschen tar taksäkerhetsfrågan på större allvar. Det ska inte behöva inträffa en allvarlig olycka för att branschen ska agera. Taksäkerhet är i dagsläget ett av få områden där många ser en möjlighet att spara in pengar på säkerhetsarbetet på en arbetsplats, exempelvis genom att välja en billig entreprenör som kompromissar med taksäkerheten. När jag föreläser om taksäkerhet möter jag fastighetsägare, bostadsrättföreningar och andra beställare som antingen väljer att stoppa huvudet i sanden eller som blir överraskade över hur långtgående ansvar de har när det gäller taksäkerheten, säger Ronny Palm.