Text: Mari-Louise Paulson
Under några år har den nya stadsdelen Ebbepark vuxit fram i centrala Linköping.
Målet är att skapa en tillväxtmiljö för affärsidéer, innovationer och företagande med en blandning av bostäder och service. Något som också skapar ett behov av parkering. I kvarteret Industrin har ett av stadsdelens parkeringshus byggt ut och om, med ny gestaltning och en konstruktion som skapar maximalt utrymme för bilar.
Trots närheten till Linköpings centrum, universitetet och Science Park Mjärdevi behöver man plats för parkering. För att lösa det har man nu byggt om ett äldre p-hus från 80-talet.
– Parkeringshuset har varit ett lyckat, välbehövligt projekt som en del av Ebbepark med 750 bostäder och verksamhetsyta som behöver många parkeringsplatser, säger Robert Bäckström, Projektledare, Stångåstaden.
Två nya våningsplan och en vacker fasad
Det befintliga parkeringshuset har alltså byggts på med två våningar. Arkitekt Ola Carlsson som står för gestaltningen säger att påbyggnaden gjorde att det blev en tvådelad fasad med terrakottafärgade betongelement i plan ett och två samt en "aluminiumlammellgardin" i de övre planen.
– Tanken var att bygga på med en ”lätt” konstruktion, både konstruktivt och visuellt. Vi valde två olika aluminiumprofiler i form av ett Z som gavs olika ytbehandlingar och som kunde vändas åt två håll (upp och ner). Något som ger åtta olika varianter för att skapa illusionen av en böljande gardin mellan pelarna, säger Ola Carlsson, arkitekt på Winell & Jern arkitekter. De pelare som Ola Carlsson refererar till ligger utvändigt. I själva parkeringsgaraget har man valt en konstruktion utan just pelare för att maximera ytan för bilar.
– Vi använt ett byggsystem som är framtaget både för en lång livslängd och för en hög kvalitet på konstruktionen, säger Robin Robertsson, platschef på NCC Infrastructure som har byggt garaget.
Spännbalksmetoden
Han beskriver att metoden går ut på att de prefabricerade balkarna monteras med en liten överspänning, och att man sedan gjuter det nya bjälklaget mellan balkarna. För att få en slitstark och tät överyta vakuumsugs den färska betongen. I takt med att betongen i konstruktionen härdar, uppkommer små sprickor. För att täppa till dessa sprickor sänker man överspänningen och pressar ihop konstruktionen, fortsätter platschefen. Robin Robertsson, som har arbetat med metoden i flera olika projekt, säger att det är ett något dyrare sätt att jobba på. Detta eftersom det tar lite längre tid än att arbeta på ett traditionellt arbetssätt, men att metoden gör så att byggnaden håller längre och därför blir mer kostnadseffektiv.
– Den här typen av arbetsmodeller är väldigt krävande och det är ett hårt arbete för dem som utför det fysiska. Jag är nöjd och stolt över NCC:s duktiga yrkesarbetare. Tillsammans har vi levererat ett parkeringshus i toppklass, säger Robin Robertsson.
Där får han medhåll från byggherren som uppskattar parkeringshuset med mer plats för bilar och minimalt med pelare och transportytor.
– Man får fler parkeringsplatser för samma peng. Jag rycker att det har funkar bra vi har haft ett bra samarbete med NCC. Arkitekten har också gjort ett bra jobb. Utseendet blev mycket finare än vad jag hade tänkt mig, säger Robert Bäckström, Projektledare, Stångåstaden.