Prisnedgång på åkermark under 2024

foto Ludvig & Co

Ludvig & Co Fastighetsförmedling sammanställer årligen prisstatistik över åkermark som förmedlats på öppna marknaden. Under 2024 visar statistiken att genomsnittspriset har sjunkit i flera regioner, vilket speglar ett år med ekonomiska utmaningar, förändrade marknadsförhållanden och oroligheter i världen.

Ludvig & Co Fastighetsförmedlings statistik visar att det nationella genomsnittspriset har sjunkit med 15 procent till 153 000 kr/hektar under 2024. Under de senaste fem åren har prisökningen varit 8 procent och under de senaste 10 åren har priset på åkermark i Sverige stigit med 39 procent som nationellt genomsnitt. Förutom det nationella genomsnittspriset redovisas statistiken utifrån fem olika bördighetsklasser/regioner.

Marknaden för åkermark 2024
Under 2024 har räntorna gradvis sjunkit, vilket har bidragit till en viss stabilisering av marknaden under andra halvan av året. För lantbruket har höjda priser på animalieprodukter och lägre kostnader för diesel bidragit positivt, men den högre räntenivån och det ökade kostnadsläget har fortfarande en negativ påverkan.

Nästan 90 % av köparna äger åkermark sedan tidigare och vi ser även en stark lokal förankring då 80 % av köparna är bosatta i den kommun de förvärvat marken. I de mest attraktiva områdena råder markbrist, och när det sällsynta tillfället att köpa angränsande mark uppstår, genomförs tillköp oavsett marknadsläge. Den långvariga prisuppgången på köparnas befintliga mark under 2000-talet underlättar finansieringen av tillköpet.

Förbättring av marknadsläget i Skåne
Den mest bördiga åkermarken, Region 1, finns dels i södra och nordöstra Skåne samt i Östergötland. Genomsnittspriset för denna typ av åkermark sjönk till 377 000 kr/hektar, vilket motsvarar en nedgång med 6 procent. Priset är högre för åkermark i Skåne än i Östergötland. Så här beskriver Filippa Jönsson, fastighetsmäklare i sydvästra Skåne läget:

-Med marknadsförändringarna som började 2022 märkte vi att affärerna gick långsammare och att köpare stötte på fler hinder på vägen för att få finansiering och lyckas slutföra affären. Under året har vi sett en viss förbättring med en mer positiv trend i affärsprocessen och det går snabbare att nå avslut. Efterfrågan på bra jordbruksmark i Skåne är konstant och marknadspriserna på den mest attraktiva åkermarken ligger alltjämt över 500 000 kr per hektar.

Prisnedgång i region 2 - men en varierad marknad
Region 2 visar på ett genomsnittspris på 204 000 kr/ha vilket motsvarar en prisnedgång om -26 procent. Åkermarken finns inom delar av Skåne, Västra Götaland, Östergötland samt delar av Mälardalen med Södermanland, Västmanland, Stockholm och Uppsala. Prisbilden inom region 2 har en stor differentiering och under 2024 är det framförallt transaktionerna i Östergötland och Mälardalen som driver på prisnedgången. I Skaraborg med omnejd, där Helene Gustafsson verkar som fastighetsmäklare, finns till stora delar bra och bördig åkermark.

-Vi upplever en hög efterfrågan med stöd av en god lönsamhet inom lantbruket, särskilt inom gris- och mjölkproduktion, vilket bidrar till köpkraften. Det är vanligt att större aktörer utökar verksamheten och köper mer mark när tillfälle ges. Det är viktigt att understryka att priserna på åkermark varierar kraftigt, men bra mark har alltid köpare och priset på den bästa jorden med bra arrondering har legat stabilt omkring 300 000 kr per hektar i området, säger Helene.

Thomas Nordén som är mäklare i Östergötland och Södermanland, i länen finns åkermark inom region 1 till region 4, säger:

-Vi har sett en generell sättning i åkermarkspriser som kan förklaras av det förändrade ränteläget och fortsatt osäkerhet på transaktionsmarknaden. Marknaden är differentierad och på östgötaslätten (Region 1) har vi samtidigt haft rekordnoteringar under året med flera transaktioner på över 400 000 kr per hektar.

Medelpriset i region 3 är 160 000 kr per hektar, vilket motsvarar en nedgång om 20 procent.

Framtiden
Ludvig & Co:s uppfattning är precis som tidigare år att åkermark har framtiden för sig om man ser till värdeutveckling i ett långt perspektiv, naturligtvis med tillfälliga år av prisnedgång som kan bero på allmänt ekonomiskt läge och/eller politiska beslut. Vikten av att producera mat till Sveriges medborgare blivit en allmänt mer aktualiserad fråga. Den åkermark som finns är den vi har och den bästa åkermarken i Sverige kommer alltid vara bra åkermark och viktig att bevara. Den senaste Lantbruksbarometern från hösten 2024 visar att lantbrukarnas skuldsättning har minskat för första gången under 2000-talet. Detta beror på att många lantbrukare har valt att amortera istället för att göra nyinvesteringar på grund av det högre ränteläget de senaste åren. Trots detta upplever lantbrukarna en förbättrad lönsamhet och ser positivt på framtiden, vilket kan leda till att fler överväger att investera och köpa mer mark nu när räntorna sjunker.

Vi märker dock av den långsiktiga utvecklingen att antalet aktiva lantbrukare med animalieproduktion minskar, vilket lokalt kan leda till en varaktigt minskad efterfrågan på jordbruksmark. Det berör framförallt den brukningsmässigt sämre åkermarken i vissa områden inom region 3–5.

Om åkermarksprisstatistiken
Statistiken grundas på de försäljningar av åkermark som Ludvig & Co:s fastighetsmäklare förmedlade under 2024 och omfattar endast överlåtelser som varit utbjudna på öppna marknaden. Statistiken inkluderar även åkermark som saluförts av andra aktörer och där köpeskillingen blivit offentlig. Lagfarna överlåtelser och överlåtelser i form av fastighetsreglering (där en hel fastighet eller delar av åkermark överförs till en annan) ingår. Statistiken redovisas utifrån fem olika bördighetsklasser där bördighetsklass 1 (region 1) har den mest bördiga åkermarken och 5 den minst bördiga åkermarken.

Observera att Statistiken inte ska ses som en värderingsmodell för enskilda fastigheter. För värdering hänvisas till Ludvig & Co:s fastighetsmäklare och fastighetsvärderare på aktuell ort.