En ny rapport från Niras belyser vikten av noggranna livscykelanalyser för att möjliggöra medvetna materialval som kan minska miljöpåverkan. Studien jämför olika väggkonstruktioner med fokus på klimatpåverkan, livslängd och potential för karbonatisering. Resultaten visar att val av väggmaterial har stor betydelse för byggnaders klimatpåverkan över tid och att byggbranschen bör beakta hela livscykeln, inte bara faserna A1-A3.
Byggbranschens ökande fokus på hållbarhet gör valet av byggmaterial allt viktigare. En rapport från Niras, som tagit hjälp av modeller och beräkningar från Xella, visar att rätt val av väggmaterial kan minska CO2-utsläpp. Det är också viktigt att granska hållbarhetsdeklarationer med ett helhetsperspektiv.
Rapporten visar att lätta väggkonstruktioner, såsom gips- och fibergipsväggar, har lägre klimatpåverkan under en 50-årig livscykel jämfört med andra alternativ. Dessa material behöver dock bytas ut efter 50 år, vilket ökar deras klimatpåverkan på lång sikt. Tyngre väggkonstruktioner, som Ytong lättbetong och Silka kalksandsten, har fördelar både vad gäller hållbarhet och brandmotstånd, och är mer konkurrenskraftiga över en 80-årig period.
- Klimatberäkningar i Norden baseras på en livslängd på 50 år, vilket missgynnar material med högre CO2-utsläpp i produktionsfasen, trots längre förväntad livslängd. Om byggnadens livslängd justeras till 80 år minskar CO2-avtrycket för exempelvis lättbetong och kalksandsten, vilket gör dem till bättre lösningar på sikt, säger Ben Birouti, Sverigechef på Xella.
Karbonatisering, processen där byggmaterial som lättbetong och kalksandsten binder koldioxid från omgivningen, kan också minska byggnaders klimatavtryck. Trots denna fördel beaktas karbonatisering ofta inte i livscykelanalyser och hållbarhetsdiskussioner. Rapporten visar att genom att ta hänsyn till karbonatisering kan klimatpåverkan minskas med 24–44 procent för väggkonstruktioner med Ytong- och Silka-produkter.
- Klimatpåverkan från väggkonstruktioner kan minskas tack vare karbonatiseringen. Det är viktigt att uppmärksamma detta som en del av hållbara byggstrategier, säger Ben Birouti.
Niras rapport understryker hur noggrant val av material och detaljerade livscykelanalyser kan bidra till mer hållbara byggnader.
- Hållbarhet bör ses ur ett helhetsperspektiv, där både materialens klimatpåverkan, funktion och långsiktiga miljöpåverkan beaktas. Först då kan vi verkligen avgöra vad som är hållbart, avslutar Ben Birouti.
Beräkningarna från Niras har genomförts enligt LCA-reglerna i Danmark och rapporten kommer att finnas tillgänglig via Xella.