ByggDialog och Limträ - Framgångsrikt samarbete för Kvarngärdesskolan

Rendering av Kvarngärdesskolan i Uppsala. Bildkälla: Martinsons Byggsystem AB

I Sverige har flera byggentreprenörer insett fördelarna med att använda limträ i både projektering och byggande samt aktivt drivit fram nya arbetssätt och lösningar. Dessa entreprenörer spelar en nyckelroll när Sverige går mot ett mer hållbart byggande genom att engagera landets limträproducenter från projektets början till slut.

I en tid då byggbranschen står inför stora utmaningar som rör hållbarhet, cirkularitet, effektivitet och lönsamhet, är de svenska limträproducenterna väl förberedda. Genom att stärka banden med entreprenörerna, arbetar de tillsammans för att driva fram innovativa lösningar till förmån för hela byggsektorn, enligt Johan Fröbel, chef för teknik och handel på branschorganisationen Svenskt Trä.

bild
Byggnationen av Kvarngärdesskolan i Uppsala. Bild: Svenskt trä

I Uppsala har Martinsons Byggsystem AB spelat en viktig roll i utvecklingen av träbyggande, där deras stomsystem i limträ och KL-trä flitigt används i olika projekt. ByggDialog, en av landets ledande totalentreprenörer, har framgångsrikt involverat hela leverantörskedjan i stora projekt som det nya Kvarngärdesskolan. Bygget, som påbörjades i augusti 2022, omfattar nybyggnad av skolbyggnader, idrottshall och lokaler för fritidsklubb och matsal. Målet är att de 990 eleverna ska kunna flytta in i de nya lokalerna höstterminen 2025.

bild
Bild: Svenskt trä

För ByggDialog har framgångsfaktorn varit att tidigt inkludera hela leverantörskedjan i projekten för att dra nytta av den erfarenhet som krävs för att lösa olika utmaningar. Daniel Granath, projektchef på ByggDialog, betonar vikten av samarbetet med Martinsons Byggsystem och hur de tillsammans bidrar till utvecklingen av träbranschen för en mer hållbar byggprocess.

För att säkerställa tillgången av högkvalitativa skogsplantor har skogsägarföreningen Södra investerat i ett fryslager utanför Falkenberg, färdigställt hösten 2023. Lagerbyggnaden, med en stomme i limträ från Moelven Töreboda AB, har utvecklats i nära samarbete med byggentreprenören MTA Bygg & Anläggning AB. Daniel Numell, platschef på MTA Bygg & Anläggning, framhåller fördelarna med att involvera Moelven Töreboda tidigt i projekteringen och betonar det givande samarbetet som ledde till ökad byggteknisk kompetens kring träbyggande.