Peab bygger 191 lägenheter och kontor i centrala Jönköping

Det nya kvarteret Grävlingen i centrala Jönköping. Illustration: Tengbom

Peab har erhållit uppdraget att bygga 191 hyreslägenheter, kontorsutrymmen och ett garage i Jönköping. Brandtornet AB ansvarar för hyreslägenheterna, medan Hamhus AB är beställare för kontorsbyggnaden. Den totala kontraktssumman är 368 miljoner svenska kronor.

Projektet inkluderar två sammanhängande byggnader, en innergård och ett stort gemensamt underjordiskt garage i det nya kvarteret Grävlingen i centrala Jönköping. Kvarteret kommer att inkludera ett nytt bostadshus med 191 hyreslägenheter (ett till tre rum och kök) samt en ny kontorsbyggnad med cirka 6 000 kvadratmeter uthyrningsbar yta fördelad över sex våningsplan. Huvudsakligen kommer fasaderna att bestå av tegel, och båda byggnaderna, som kommer att ha takterrasser, kommer att uppföras enligt Miljöbyggnad silver.

bild
Illustration: Tengbom

Platsen för byggnaderna är i den västra delen av Jönköping, i närheten av Jönköping University, och omfattar för närvarande cirka 150 parkeringsplatser.

Anders Bergeling, regionchef på Peab, uttrycker sin glädje och stolthet över att ha fått förtroendet att genomföra byggnationen på en av Jönköpings bästa platser. Projektet passar väl in med Peabs ambition att verka lokalt och erbjuda kunderna en närproducerad produkt.

Joachim Nilforsen, vd för Brandtornet AB, uttrycker entusiasm över att vara en del av Jönköpings fortsatta tillväxt och skapandet av nya hyresrätter.

Simon Harrius, vd för Hamhus AB, ser fram emot att erbjuda högkvalitativa kontorslokaler i centrala Jönköping intill Jönköping University.

Peabs uppdrag är en totalentreprenad och börjar i december 2024. Innan dess kommer Jönköpings kommun att genomföra en sanering av tomten, som påbörjas före sommaren 2024. Projektet förväntas vara färdigställt i maj 2028 och kommer att rapporteras under det första kvartalet 2024.