Antalet anställda på den danska arbetsmarknaden är nu 46 000 högre än före coronan. Särskilt byggbranschen saknar händer.
För femte månaden i rad ökar antalet anställda på den danska arbetsmarknaden, så att det nu finns rekordmånga i arbete.
Antalet anställda ökade med 25 000 i juni och den totala sysselsättningen är nu 2,85 miljoner personer. Det visar siffror från Danmarks statistik.
- Utvecklingen under de senaste fem månaderna beror på att betydande delar av samhällets verksamhet gradvis återupptogs efter de föregående månadernas nedläggning, och att ett stort antal människor engagerade sig i tester, infektionsdetektering och lät sig vaccineras, skriver Institutet för Dansk statistik.
I början av coronautbrottet 2020 minskade antalet anställda med 77 000 personer.
Men under det senaste året har trenden vänt, och status quo i slutet av juni var att antalet anställda är 46 000 högre än före coronapandemin.
Flera ekonomer konstaterar att utvecklingen är intensiv.
På Sydbank påpekar chefsekonom Søren Kristensen att ökningen av bruttosiffrorna under de senaste fem månaderna motsvarar framstegen under perioden 2015 till 2019.
- Det är några helt vilda siffror. Det är inte helt förvånande när man öppnade och tog bort restriktioner, men det har gått väldigt snabbt ändå.
- En del av det har dragits av många jobb för testning och vaccinationer. Det är också värt att notera att privat sysselsättning nu är högre än före coronapandemin, säger han.
Den stora ökningen av sysselsättningen de senaste månaderna har gjort att det varit brist på arbetskraft inom privatföretag och näringslivsorganisationer.
Samma gäller även bygg-, industri- och servicesektorn, som inkluderar restauranger, barer och hotell.
Det finns också farhågor från flera håll att utvecklingen kan leda till att löner och priser pressas upp och i slutändan leder till en överhettning av ekonomin.
På Handelsbanken bedömer chefsekonom Jes Asmussen att Danmark inte är där än.
- Vi hoppas att många av de nuvarande problemen kommer att visa sig vara tillfälliga, eftersom den höga hastigheten efter öppnandet minskar och arbetskraft släpps fri från sjukvården, sade han i en kommentar.
Samma besked kommer från Søren Kristensen från Sydbank.
- Vi kan se att företagen bromsas av att de inte kan anställa alla de vill ha och därför måste säga nej till nya order, och det betyder att Danmark tappar tillväxt.
- På sikt är risken att arbetsmarknaden överhettas med alltför höga löneökningar, och att vi därmed tappar konkurrenskraft och går in i en ny kris.
- Men där är vi inte än. Många jobb är tillfälliga och deltid, och det finns inget alarmerande i löneökningarna, men det är viktigt att följa allt noga när det går så snabbt, säger Kristensen.