Variationsrikt kvarter växer fram i Vallastaden

Kvarteret består av etthundratvå lägenheter fördelade på fyra hus. Bild: Sandellsandberg Arkitekter

I Linköping byggs 1000 nya lägenheter i Vallastaden, en ny stadsdel som även är en testbädd för innovativa idéer kring framtidens hållbara stadsplanering, med höga krav på hållbarhet och arkitektur. I maj 2017 står kvarteret Integralen, med 104 bostadsrättslägenheter, klart för inflyttning.

– Kvarteret, som började byggas sommaren 2015, består av etthundratvå lägenheter fördelade på fyra hus samt två lägenheter i ett gårdshus. För närvarande har byggarbetet nått upp till femte våningen. Kvarteret ska ingå i det internationella samhällsbyggnadsexpo som äger rum i Vallastaden 2017, säger Mats Wengelin, en av projektledarna för Integralen. Byggherre är NMR Projekt AB som ingår i Newcapkoncernen. Projektet drivs av Miland Group som har ett uppdragsavtal med projektledning, samordning bygg, inköp och ekonomistyrning

Vallastaden är en tät, varierad och blandad stadsdel som präglas av en urban känsla. I varje kvarter i Vallastaden byggs ett gemensamt felleshus, en naturlig samlingspunkt för de boende, med verkstäder, festlokaler, övernattningslägenheter och andra sociala ytor.

Två passivhus i kvarteret

– Integralen består av fyra hus, vart och ett med sin unika arkitektoniska utformning. Ett hus har en träfasad samt vinterträdgård på taket, det andra kläs in med en blåaktig glasfasad, ett tredje får en fasad av mörkt tegel samt en vinterträdgård på taket och det fjärde får förlängda balkonger ut i stadsrummet. Två av husen kommer att klara kommunens krav för passivhus.  Det är roligt och lärorikt att vara delaktig i ett så innovativt projekt som Vallastaden, som ställer höga krav på social och miljömässig hållbarhet, säger Mats Wengelin.

Förutom våra rent byggmässiga åtaganden har vi krav på två forskningsprojekt, boendemedverkan, arbetsmarknad där personer som av olika skäl stått utanför arbetslivet under långa perioder engageras vilket gör Vallastaden och vårt projekt än mer spännande avslutar Mats Wengelin.