Norrköpings första höghus i massivträ

Stomme, alla bjälklag, ytterväggar, hisschakt, trapphus, balkonger och loftgångar – allt i massivträ, närmare bestämt gran, levererat av KLH solid wood Scandinavia, varav mycket tillverkat i Österrike. Foto: BASE Gruppen
I kvarteret Krukan i Norrköping finns stadens första massivträhus, med fem våningar och 19 lägenheter. Bild: ÅWL Arkitekter

Samma byggtid och kostnad som ett betonghus, smidigare på en trång byggplats och fantastiskt energisnålt. Det är några av de reflektioner byggherren Bo Sundberg, BASE Gruppen, gör med sitt fem våningars massivträhus i centrala Norrköping som är färdigbyggt.

Kvarteret Krukan i Norrköping är historisk mark. Här fanns under många år stadens viktigaste industri i form av Norrköpings Bomullsväfveri, och flera funkishus från 1940-talet står ännu – k-märkta - kvar. Nu har de fått en ny granne i form av ett fem våningar högt massivträhus med 19 bostadsrättslägenheter, alla med rymliga balkonger med inbyggda utekök och grillar.

- ”Villakänsla utan villajobbet” är utgångspunkten för det boende vi har velat skapa här. De största balkongerna är 50 kvadratmeter, och en tvåa på 57 kvadrat kan ha en balkong på 20. Alla har skjutdörrar i glas från rummen och ut, säger Bo Sundberg, vd för byggherren BASE Gruppen och initiativtagare till projektet.

Han har varit i branschen i mer än 40 år, och har länge burit på tankar att bygga ett stort hus i trä. Nu när erfarenheten är gjord och huset står klart kan han reflektera över likheter och skillnader mellan att bygga i massivträ jämfört med stål och betong.

– Sett till själva byggprocessen är skillnaderna faktiskt inte så stora. Byggtid och kostnad är ungefär desamma som de blivit med stål eller betong. På sikt kan nog priserna sjunka när vi får upp volymerna för massivträhusbyggande i Sverige och metodutvecklingen därmed kommer igång mer. Det saknas generell praxis idag, och då går det åt mer tid och pengar för att hitta lösningar i de enskilda projekten, säger Bo Sundberg.

Lätt trä ger effektiva transporter

Den största fördelen med massivträ som byggmaterial har varit att dess ringare vikt gjort såväl transporterna effektivare som hanteringen på plats smidigare.

– Motsvarande byggelement i betong hade vi kunnat transportera 2-3 stycken av på en trailer, medan vi kunde lasta på mellan 15 och 35 träelement! Vi har också kunnat använda mindre kranar, vilket i kombination med färre bilar verkligen underlättat på en trång byggplats mitt i stan, säger Bo Sundberg.

Fina energivärden

Med massivträet har också följt en stark kvalitet för ett nybyggt hus år 2016: fantastiskt fina energivärden. Huset förbrukar i genomsnitt 40 kilowattimmar per kvadratmeter och år, att jämföra med Boverkets krav på max 110.

– Värmeisoleringen hos en 10 centimeter tjock trävägg motsvarar den hos en 1, 3 meter tjock betongvägg, det säger en del. Vi fick så bra värden bara genom materialet plus fönster med U-värde på 0,9 att vi inte har behövt titta på ytterligare energibesparande åtgärder, säger Bo Sundberg.