Växjö får en ny silhuett med fri sikt

Väl tilltagna balkonger ska ge de boende en slående utsikt över Växjö. Högst upp finns en gemensam takterass. Bild: Kärnhem

Brf Vattentornet på Solberget markerar tydligt sin plats i Växjö som stadens högsta byggnad. Med påkostade materialval, spaavdelning och takterass erbjuds de boende något alldeles extra. Platsen för det gamla vattentornet har utnyttjats väl.

Det gamla vattentornet i Växjö hade stått övergivet länge och det fanns redan ett nytt torn i en annan stadsdel. Det äldre tornet var i så dåligt skick att det revs under hösten 2015 och på marken började ett nytt bostadshus ta form.  

Kvalitet utöver det vanliga

Det nya bostadshuset blir 19 våningar högt med bostadsrätter i storleken ettor till femmor på 42 till 156 kvadratmeter. Totalt bygger man 60 lägenheter och i skrivande stund finns det bara ett fåtal kvar till försäljning. Samtliga lägenheter håller hög kvalitet som ligger utöver det vanliga med exklusiva materialval. Varje kvadratmeter är noga planerad för att erbjuda bra funktion, ljus och rymd. Balkongerna, samtliga med två utgångar, vetter mot två väderstreck. Det större lägenheterna har till och med dubbla balkonger.

Vardag med det lilla extra

I Brf Vattentornet satsar man på att skapa ett kvalitativt boende med vardagslyx. Redan i entrén vill man ge känslan av hotellobby. Föreningen erbjuder en relaxavdelning med bastu och jacuzzi, alldeles intill ligger ett gym. Högst upp i huset finns en gemensam takterass som kommer utrustas med sittgrupper och planteringar. Här har man en storslagen utsikt över staden i alla riktningar. Dock kan man redan på femte våningen blicka ut över takåsarna i Växjö.

Upptickare som smälter in

Växjös högsta bostadshus kommer ta för sig med en spännande form. Med sin anmärkningsvärda höjd blir huset en ny silhuett i staden. Under åren har det ritats många förslag och idag bygger NCC på totalentreprenad och Kärnhem är byggherre. Arkitektoniskt är huset närmast kvadratiskt och utformat i ett kryss. Tanken är att bostadshuset ska smälta in med omgivningen med ett stilrent uttryck och en mörkare färg i kombination med ljusare balkonger.

– Vi samarbetar med en fotograf som under flera år har dokumenterat hur staden har förändrats och han följer även byggnationen av Brf Vattentornet. Kärnhem lägger ut bilder på Instagram löpande vilket är roligt för växjöborna att kunna följa, berättar Anna Maria Lingmerth, marknadschef på Kärnhem.

Fakta

-        Brf Vattentornet blir Växjös högsta bostadshus

-        Kärnhem är byggherre

-        NCC bygger på totalentreprenad.