Ansiktslyft moderniserar loftgångshus i Kristianstad

Kristianstadsbyggen har investerat i nya fönster och gjort andra åtgärder som ska effektivisera husens klimatskal. Foto: ABK
Översiktsbild över kvarteret Diktaren. Foto: ABK

I kvarteret Diktaren i stadsdelen Österäng i Kristianstad har det kommunala bostadsbolaget Kristianstadsbyggen renoverat fyra loftgångshus med totalt 82 hyresrättslägenheter fördelade på fyra våningsplan.  I februari var det dags för inflyttning i de nyrenoverade loftgångshusen. Då invigdes även två nybyggda cykelgarage som frigör utrymme på kvarterets upprustade gemensamma gårdsutrymmen.

Renoveringen, som genomfördes i två etapper och inleddes i februari 2014, har gett kvarteret Diktaren i Österäng, drygt två kilometer från centrala Kristianstad, ett rejält ansiktslyft. Samtliga ytskikt har förnyats, ytterväggarna har tilläggsisolerats och de fyra loftgångshusen har fått en ny fasad av tegel och fibercementskivor. Taken har gjorts om till sadeltak med betongpannor och zinkplåt. Såväl de boendes balkonger som vissa loftgångsytor har dessutom glasats in. Hiss har även installerats i husen, vilket underlättar rörligheten och framkomligheten för äldre och rörelsehindrade hyresgäster.

Ersatte direktverkande el med fjärrvärme

– Kvarteret Diktaren, som byggdes på sjuttiotalet, var i stort behov av modernisering och energieffektivisering. Vi har därför tilläggsisolerat, investerat i nya fönster och gjort andra åtgärder som effektiviserat husens klimatskal. Husens uppvärmningssystem har dessutom konverterats från direktverkande el till långsiktigt hållbar fjärrvärme, säger Pär Ola Mårtensson, byggprojektledare på Kristianstadsbyggen.

Ytterligare en åtgärd som ökar tillgängligheten och trivseln i husen är en breddning av loftgångarna, vilket innebär att samtliga lägenhetsinnehavare får ett eget utrymme att disponera framför sin egen lägenhet, exempelvis för umgänge eller odling i krukor. På de upprustade gårdsutrymmena har Kristianstadsbyggen satsat på att skapa mötesplatser med vattenspel och utrymmen som inbjuder till umgänge.