Tegelbacken blir en del av nya Luthagen i Uppsala

Norra Luthagen ska bli ett av de områden som på ett tydligare sätt ska integreras med de centrala delarna av staden. Bild: SWECO

I det gamla industriområdet i Norra Luthagen, tio minuters cykelväg från centrala Uppsala, byggs en helt ny stadsdel med blandade hustyper. Här bygger JM fler kvarter, däribland kvarteret Tegelbacken, med 84 lägenheter fördelat på två lamellhus med fyra, fem respektive sju våningar.

Samtliga lägenheter i kvarteret får antingen uteplats eller balkong, Många lägenheter får dubbla balkonger. JM har satsat lite extra på konstnärlig utsmyckning av grafiska designern Magdalena Lundqvist samt på byggnadsdetaljer som knyter an till områdets industriella arv, däribland specialdesignade väggtapeter i trapphusen och upplysta husgavlar. Även fasaderna får en utformning utöver det vanliga med danskt handslaget tegel, fönster med extra spröjs och mörkgrå pinnräcken på balkongerna. Dessa detaljer är tänkta att knyta an till Luthagens industrihistoria.

En ny stadsdel som integreras med centrala Uppsala

–På den gemensamma innergården finns en lekplats samt en belyst pergola med slingrande klätterväxter. Tanken är att pergolan ska fungera som ett avskilt trädgårdsrum där de boende kan umgås och koppla av. Innergården, husens konstnärliga utsmyckningar och den genomtänkta arkitekturen ger kvarteret ett välkomnande intryck, säger Madeleine Paulsson, projektledare på JM.

Kvarteret Tegelbacken är JM:s tredje etapp. De planerar även ytterligare två etapper i området, Brf Smedjebacken med 109 lägenheter och Brf Kvarnbacken med 31 lägenheter. Totalt bygger JM 550 lägenheter i stadsdelen tillsammans med HSB. Uppsala kommun har även satsat på att utveckla närområdet med ett nytt torg, butiker, service samt rekreationsytor i form av parker. Uppsala växer i snabb takt, målsättningen är att Norra Luthagen ska bli ett av de områden som på ett tydligare sätt ska integreras med de centrala delarna av staden.