Vallastaden förstärks med studentbostäder

I utformningen samverkade Dinelljohansson med arkitektstudenter. Bild: Dinelljohansson Arkitekter

I den nya stadsdelen Vallastaden, som byggs mellan Linköpings universitet och centrala Linköping, byggs bland annat 214 nya lägenheter i ett nytt torgkvarter som länkar samman Vallastaden med universitetsområdet.

Av de 214 lägenheter som byggstartades i oktober 2015 är 183 studentlägenheter, med Studentbostäder i Linköping som byggherre. De övriga 31 lägenheterna blir traditionella lägenheter med Stångåstaden som byggherre.  I projektet ingår även drygt 2 000 kvadratmeter lokalyta med Sankt Kors Fastigheter som byggherre.

De 214 lägenheterna kring torget ska stå klara i mars 2017, och ska förstås ingå i den bomässa som Linköpings stad arrangerar i Vallastaden samma år. För den arkitektoniska utformningen står dels Varg Arkitekter, som ritat tre av de sex husen och dels Dinelljohansson Arkitekter, som ritat tre hus. Dinelljohansson samarbetade med de arkitektstudenter som lämnade in det vinnande bidraget i Studentbostäders tävling kring gestaltningen av det nya kvarteret.

–Det var spännande att integrera arkitektstudenternas idéer i projektet. De hade bland annat en vision om att skapa ett växthus i ett av trapphusen, vilket vi förverkligade genom att skapa förutsättningar för de boende att själva skapa ett växthus. I studentbostadsdelen har vi även lagt stor vikt vid de boendes gemensamma utrymmen, säger Morten Johansson, arkitekt på Dinelljohansson.

Fasader med varierande struktur och kulör

–Merparten av lägenheterna som vi ritat är studentlägenheter, men i mitten av kvarteret finns ett trevåningshus med traditionella lägenheter. Trots att kvarteret egentligen består av tre huskroppar så har vi delat in det i sex olika ”hus” med unika karaktärer, vilket svarar upp till kraven på småskalighet i Vallastaden, säger Morten Johansson.

En del av huset har exempelvis en fasad som till strukturen påminner om en bokhylla. En annan del av huset har inspirerats av närliggande industribyggnader i korrugerad plåt, medan trevåningshuset på gården har klätts in i en spaljé av trä.