Gammalt varv förädlas till bostadsområde

Lägenheterna på Kanikenäsholmen får direkt närhet till vattnet. Här låg tidigare inloppet till den gamla hamnen. Bild: Magnolia
Byggnaderna ska integrera väl i miljön och småbåtshamnen inbjuder samtidigt till umgänge. Bild: Magnolia Bostad

Kanikenäsholmen var en gång i tiden platsen för Karlstads gamla hamn. Idag är holmen under omvandling och ett unikt bostadsområde med direkt närhet till Vänern och gångavstånd till centrum växer fram.

På Kanikenäsholmen har det legat varv sedan mitten av 1800-talet. Men först 1912 när man anlade en slip ökade varvets kapacitet och under decennier byggdes pråmar som skulle frakta varor och material till och från Göteborg.

Byggnader och mark integreras

Idag uppför man bostäder i det gamla hamnområdet som får direkt anslutning till Vänern och Karlstad centrum på promenadavstånd. I omvandlingen av Kanikenäsholmen är man noga med att byggnaderna ska integrera väl i miljön.

– Här ska man kunna känna närheten till både vattnet men även naturen i olika skalor. Från känslan av berg på höjden bakom området till stenläggningar runt de nybyggda husen, säger landskapsarkitekten Monika Levan som tillsammans med Ulrik Neuendorf är ansvariga för projektet på Radar arkitektur & planering.

Arvet från varvet

Varvet la ner verksamheten i början av 1970-talet, men än idag finns en rad byggnader, kranar och slipen kvar. De kommer integreras i det nya bostadsområdet och bevara arvet från hamnen.  

– Ett gammalt magasin kommer renoveras och bland annat inrymma restaurang och kafé. Vi kommer anlägga en småbåtshamn och på de däckade kajerna kan man umgås, berättar Mattias Trandem, Byggbolaget i Värmland.  

Området har haft en del markföroreningar och man är just nu i slutfasen av marksaneringen. Grundläggningsarbetet är i full gång och man pålar för garaget som kommer täcka en yta på 4000 kvadratmeter.

Eftertraktade bostäder

Det nya bostadsområdet kommer bestå av både bostadsrätter och hyresrätter i 10 huskroppar. Det blir totalt cirka 300 bostäder i storleken ettor till fyror. Lägenheterna blir yteffektiva och välplanerade. Dessutom kommer det byggas ett fåtal townhouse. Området är eftertraktat och i dagsläget är endast två lägenheter osålda. Inflyttning är beräknad till början på 2018.