Kontorsfastighet nära Örebro centrum

Bild: Roof Arkitekter
Lars-Göran Otterling, arkitekt SAR/MSA

Målet var att skapa en attraktiv kontorsfastighet med flexibla lokaler med närhet till Örebros centrum och som också är miljösmart. Resultatet blev en 4 300 kvadratmeter stor byggnad där nu fyra företag flyttar in. Byggnaden som ligger alldeles intill Drottningparken är även certifierad enligt Miljöbyggnad silver.

Drottningparken i Örebro är en nästan 100-årig park som under sin tid har genomgått stora förändringar. En av förändringarna är den blivande kontorsfastigheten som byggs intill parken. Ett mål med byggnaden är att den ska uppnå miljöklassen Miljöbyggnad silver.

– Vid nyproduktion inom Aspholmen fastigheter är det självklart att miljöklassa byggnaderna, berättar Anna-Lena Fredin projektutvecklare på Aspholmen Fastigheter, som är byggherre i projektet.

Certifiering enligt Miljöbyggnad är ett av flera system som finns för att miljöcertifiera byggnader såväl nya som befintliga oavsett storlek. Kravet för att byggnaden ska uppnå certifieringen är till exempel att energianvändningen ska vara 25 procent mindre än de krav som Boverket ställer vid en nybyggnation.

En tilltalande byggnad Ett av projektets andra mål var att skapa en estetiskt tilltalande kontorsfastighet med flexibla lokaler. Den ansvarige arkitekten Lars- Göran Otterling på Roof Arkitekter berättar om förutsättningarna för designen:

- Att byggnaden certifierades påverkade gestaltningen något då min ursprungstanke var att ha en ännu mer öppen fasad med större öppna glasytor. Detta fick vi justera något med högre bröstningar på grund av energibehovsberäkningen. I övrigt har inte certifieringen försvårat arbetet. Från beställarens sida så fick jag relativt fria tyglar att skapa en byggnad som uppfyllde deras ambitioner. Det är också ovanligt att få uppdrag där byggnaden ska placeras på en så känslig och samtidigt viktig strategisk plats i staden vilket gjort att det varit ett mycket spännande och arbetskrävande uppdrag, säger Lars-Göran Otterling.

 

 

Fakta:

Beställare: Aspholmen Fastigheter Byggstart: Jan 2015 Avslut: Vår/sommar 2016. Totalkostnad: cirka 100 miljoner Arkitekt: Roof Arkitekter AB Entr. form: Totalentreprenad

Visualisering (dag) Bildtext:  Estetiskt tilltalande,  miljöcertifierad  och med närhet  till  stadens centrum. Bild: Roof Arkitekter