Hallå där, Johanna Frelin!

Johanna Frelins blivande arbetsplats i glashuset vid Slussen. Foto: Holger Ellgaard
Johanna Frelin. Foto: Philipp Gallon/Studio Gallon

Du blir ny vd för Tengbom arkitekter från början av nästa år. Är det en trend att kvinnor leder de stora arkitektkontoren och samhällsbyggarföretagen?

– Jag vet inte, men allt fler kvinnor blir vd:ar generellt sett. Framförallt byggbranschen är fortfarande mansdominerad, så det är fantastiskt att det kommer in fler kvinnliga ledare också i bygg- och arkitektbranschen.

Vad kan du som kvinna tillföra Tengbom Arkitekter? Finns det över huvud taget ett kvinnligt perspektiv på arkitektur och samhällsbyggande?

– Kanske det. Men det jag personligen kan tillföra är ledarperspektivet och framåtriktade tankar. Jag har lett kreatörer och innovativa företag under många år, satt plattformar för människor med egna visioner och har höga förväntningar på att arkitekterna på Tengbom vill bidra till samhällsbyggandet.  I det arbetet är viktigt att visa sina ambitioner genom att delta i den offentliga debatten och att se jobbet lite mer som ett kall än bara ett jobb.  

– Jag tänker att jag kan bidra med den digitala aspekten för att skapa en innovativ arkitektkultur. Informationsteknologin har gjort oss alla till användare och kommer i hög grad att påverka hur vi bygger städer, hus och offentliga miljöer. Våra apparater kommer att prata med varandra – smarta hem blir snart en självklarhet. Om 20 år har vi självkörande bilar. Kanske kommer vi inte ens att äga en egen bil på sikt. Givetvis kommer denna utveckling att förändra hur vi bygger våra städer.

– Samtidigt dyker behovet av nya typer av partnerskap upp. Arkitekterna kommer att jobba närmare stadsplanerare, IT-företag och varuleverantörer.  

Rekryteringen av dig sägs vara ett ”avgörande steg i Tengboms långsiktiga målsättning att vara en tongivande och innovativ aktör inom arkitektur och samhällsbyggande”. Hur lever du och ni upp till det?

– Genom att våga ligga i framkant. Vi ska vara en bra arbetsplats som attraherar talang och vi ska bli superduktiga på att vinna uppdrag och leverera hög kvalitet. För mig hör lönsamhet, välmående och kvalitet samman.

Vilka likheter finns det mellan det du har arbetat med tidigare och ditt nya jobb?

– Många. Arkitektbranschen vill uppnå resultat och påverka. Jag är just nu i utbildningsbranschen och att leda visionärer är jag van vid från utbildningsbranschen och från SVT där jag ledde journalister.

Hur planerar en bäst inför framtiden? 

– Det är där det blir knepigt. Att tänka långt fram är svårt och det tar tid för den digitala tekniken att få genomslag. Men när det väl sker genombrott går det otroligt fort. Eftersom stadsplanering är en långsiktig process är tajmingen problematisk. Men jag är övertygad om att det kommer en tid med sådant som självkörande bilar, något som kommer att bidra till en säkrare samhällsmiljö. Det låter kanske märkligt, men faktum är att en av den digitala teknikens många fördelar är att digitala enheter kan prata med varandra och bygga upp ett kollektivt minne som ökar säkerheten.

Hur ser det framtida samhället ut, med tanke på bostäder och fastighetsplanering?

– Användandet av bil och därmed garageplats kommer som sagt troligen att se annorlunda ut. I en värld där vi kan jobba på distans har vi större möjligheter att välja om vi vill bo på landet eller i staden. Det kan leda till det motsatta av urbanisering, nämligen att allt fler flyttar ut från tätorterna. Det blir spännande att se vad folk väljer. 

– Globalt sett kommer trenderna att ligga olika i tid, mycket beroende på att vi i Sverige är duktiga på att anamma ny teknik.  Och när de jordnära 90-talisterna växer upp tar de troligen med sig sina värderingar in i vuxenlivet. Det talar för att samhällsbyggandet kommer att fokusera ännu mer på giftfria miljöer, återvinning och hållbarhet. Redan idag ser vi  exempel på att värden som friluftsliv ökar i betydelse för människor. Åre kommun, till exempel, lockar med skidåkning  och  vacker natur när de rekryterar webbdesigners. 

Vilka kvinnliga förebilder har du i arkitekt- eller samhällsbyggarbranschen?

– Inga ännu, men jag ska skaffa mig det. Tanken är att jag ska sätta mig in ordentligt i branschen nu och efter årsskiftet lovar jag att ha förebilder.

Fakta om Johanna Frelin Chefspositioner inom ledningen för SVT-koncernen. Nyligen vd för Hyper Island, ett innovationsdrivet bolag som utbildar framtidens ledare. Fick utmärkelsen Årets vd 2013 i kategorin ”mindre företag”.