Småstadsliv med storstadskänsla

Gården inbjuder till att njuta av blommande träd och växter som visar årets gång. Bild: Semrén & Månsson AB

Ett stenkast från Sturegatans livliga affärsstråk, utvecklas ett nytt modernt bostadskvarter minuter från pendeltåg, tunnelbana och tvärbana. Sprängaren på Vintergatan är den perfekta kombinationen av charmigt småstadsliv och lagom mycket citykänsla.

I mer än 300 år var Sundbyberg främst ett område där välbeställda stockholmare hade sina sommarnöjen, men i slutet av 1800-talet ömsade samhället skinn till industristad, när en rad verkstads- och metallindustrier etablerade sig i Sundbyberg. Vintergatan hette ursprungligen Wintergatan, och de kringliggande gatornas utveckling gick hand i hand med omvandlingen till industristad. Ett stort antal tomter i området bebyggdes tidigt, det första huset redan 1878.

– Vi vill skapa bostäder med bestående värden som också främjar en miljötillvänd livsstil. Smarta och effektiva materialval, stöd i hushållning av resurser och inslag som underlättar det som värnar om vår miljö, säger Adelina Mehra, arkitekt på Semrén & Månsson.

I huset finns ”Hotellet”, en övernattningslägenhet för släkt och vänner på besök. Kanske tar de flyget direkt till Bromma – då landar de bara sju minuters taxiresa bort. Mitt över gatan ligger idag Solna Business Park där en rad nya företag etablerat sig bredvid gamla favoriter – Arvid Nordquists kafferosteri har legat här sedan början av 1960-talet. Hur ser framtiden ut?

– Då har träden vuxit upp och naturmaterialen fått patina. Träbänkarna har små ristade hjärtan i sig. Elbilarna susar tyst fram tillsammans med cyklarna över gatan som blivit en grön oas, mer som en storgårdspark, avslutar Johan Paju, arkitekt på Semrén & Månsson.