Radhuskvarter med närhet till Erstaviken

Brygghusen består av fyrtio New England inspirerade radhus i Tyresö Strand. Bild: Södergruppen Arkitekter
Bild: Södergruppen Arkitekter

I Tyresö Strand i nordöstra Tyresö byggs kvarteret Brygghusen, fyrtio skärgårdsnära tvåplansradhus med Erstavikens strand som närmaste granne. Arkitekturen har hämtat inspiration från New England, samtliga bostäder har två balkonger på ovanvåningen och två terrasser i olika väderstreck på bottenplan för att de boende ska kunna välja plats utifrån var solen befinner sig vid olika tider på dygnet.

Kvarteret Brygghusen ingår i det nya vattennära bostadsområdet Strandängarna i Tyresö Strand.  Besqab, Södergruppen Arkitekter och WSP vann en markanvisningstävling som Tyresö kommun arrangerade. Därefter har de tre aktörerna tillsammans ritat och byggt ett flertal kvarter på Strandängarna. De fyrtio radhusen i kvarteret Brygghusen har boytor på mellan 129 och 155 kvadratmeter och karakteriseras av stora fönsterpartier samt skjutdörrar av glas i vardagsrummet som möjliggör ett generöst ljusinsläpp och integrerar husen med den kringliggande naturen.

Lätta konstruktioner som byggts på stolpar

Gavelradhusen får en arkitektonisk utformning utöver det vanliga i form av en tredje våning bestående av ett tornrum med havsutsikt.

Radhusen sträcker sig från Strandallén ut mot vattnet består av lätta strukturer som byggs på pålar som rests på den känsliga vassbevuxna strandmarken. Radhusen byggs som på pirar utmed vattnet som ger de boende en direkt närhet till Erstaviken. Fasaderna består av mörkt trä med ockragula detaljer som harmoniserar med det omgivande skärgårdslandskapet.

–De strandnära radhusen Brygghusen avslutar Besqabs utveckling av området Strandängarna där vi varit verksamma sedan 2010 och byggt över 200 bostäder totalt, både lägenheter, parhus och nu radhus, säger Emma Grabus, projektledare för Brygghusen på Besqab.