Nytt landmärke i Tollare

I Saltsjö-Boo byggs skärgårdsstaden Tollare som fram tills nu mestadels har varit ett stort oexploaterat område. Bild: NCC

I Saltsjö-Boo växer den nya skärgårdsstaden Tollare fram med bostäder, förskolor, äldreboende och lokaler för handel och service. Våren 2016 börjar inflyttningen i NCC:s första bostadsrättsförening i Tollare.

Tollare är framförallt känt för det gamla pappersbruket vid Lännerstasundet, som lade ner sin verksamhet på 1960-talet, och Tollare gård, som sedan 50-talet är en folkhögskola. Sedan en tid tillbaka är det oexploaterade området ett stadsbyggnadsprojekt där Nacka kommuns målsättning är att skapa en ny skärgårdsstad. Byggandet sker i olika etapper och samtliga fem detaljplaner har vunnit laga kraft.

– Det gamla pappersbruket är rivet och vi arbetar nu etapp för etapp med att utveckla området. Tollare har ett väldigt omfattande och genomtänkt gestaltningsprogram där stort fokus har varit på att bevara naturen. Vi har exempelvis försökt bevara så mycket tallar som möjlighet, berättar Lovisa Hallin, projektchef vid NCC Boende. Fem olika byggherrar – HSB, NCC, Propio, Senectus och Tobin – genomför olika byggprojekt i området. NCC bygger närmare 900 bostäder i form av radhus, villor och lägenheter.

– Vi har redan byggt hundra småhus i de områden som kallas Tollare Sjö och Tollare Park. Det blir ett fantastiskt område med access till vattnet. Nu bygger vi flerbostadshuset Tollare Torg, som med sina åtta våningar plus garage blir ett landmärke i området.

I Tollare Torg finns 82 bostadsrätter från ett rum och kök på 30 kvadratmeter till fem rum och kök på 106 kvadratmeter. Alla lägenheter är slutsålda förutom en bostadsrätt som NCC behåller som visningslägenhet för kommande projekt. – Målgruppen är blandad. Bland köparna finns många yngre personer. I byggnaden finns även lokaler för olika verksamheter som ska bidra till att öka serviceutbudet i området. Vid Tollare Torg kommer det bli ett torg med butiker och busshållplatser.

Förutom bostadsrätter innehåller byggnaden ett garage i tre plan med 143 parkeringsplatser för Tollare Torg och grannfastigheten. Föreningen är ansluten till bilpoolen Sunfleet där NCC går in och betalar den fasta avgiften i fem år för att uppmuntra boende att använda bilpoolen.

– Antalet bilar i poolen beror på hur många som anmäler sig, men vi tror att framförallt de yngre bostadsrättsägarna kommer nyttja bilpoolen, säger Lovisa Hallin.