Kvarteret Svanen upprustat

Fastigheten är byggd i början av förra sekelskiftet. Foto: Kumla Fastigheter AB

Renoveringen av kvarteret Svanen är så gott som klar. Fastigheten har fått en förbättrad tillgänglighet via en ny hiss. Inom kvarteret har det också uppförts nya komplementbyggnader samt en mindre tillbyggnad vid husets entré.

Fastigheten som utgör kvarteret Svanen är gammal vilket har inneburit en del utmaningar med att till exempel hitta installationsvägar i arbetet. Arbetet påbörjades i april och renoveringsarbetet börjar röra sig mot sitt slut.

- Det är i stort sett klart, vi har en efterbesiktning kvar, säger Hans-Åke Fohrs, projektledare på Asplunds bygg.

Det är fyra lägenheter som har renoverats, planlösningar har ändrats lite och ett kontorsplan samt källarvåning har byggts om. Fönsterbyten har skett också men de nya fönstren har samma stil som de gamla.  Yttertak har kompletterats med fyra stycken takkupor i de övre lägenheterna och ett nytt bandtäckt plåttak i aluzink. Befintliga VA- och el-installationer har bytts mot nya.

- Det är ju alltid spännande när man jobbar i gamla hus. När man öppnar upp till exempel väggar så kan man se hur tidigare reparationer har gått till under de senaste årtiondena. En utmaning som då kan uppstå med gamla fastigheter är att det ofta tillkommer speciallösningar i samförstånd med beställaren och installatörer, på grund av att det finns lite vetskap om vad som döljer sig bakom golv och väggar, säger Einar Edén, platschef på Asplunds Bygg

 

Det kan till exempel innebära att de som jobbar måste tillsätta lite mer resurser för att bli klara med arbetet. Dessutom finns allt annat arbete som ska fortlöpa enligt den tidsplan som finns.