Naturnära flerbostadshus i östra Göteborg

Byggnaderna i bostadsrättsföreningen byggs i olika nivåer för att inte skugga varandra. Bild: Industriromantik på uppdrag av HSB

Med goda kommunikationer, fina naturområden och cykelavstånd till Avenyn är det inte konstigt att lägenheterna till HSB:s nya bostadsrättsförening Västersol snabbt blev slutsålda. – Byggnationen går enligt plan. De utmaningar som vi har ställts inför har vi löst i ett tidigt skede, säger Åsa Skogsberg Lindbom, projektledare HSB Göteborg.

Vid ett grönområde i Fräntorp, mellan Östra sjukhuset och E20, bygger HSB Göteborg bostadsrättsföreningen Västersol. Namnet är passande för föreningen då samtliga 62 lägenheter får en balkong i syd- eller västlig riktning med sol både dag och kvällstid. På ett av flerbostadshusen sitter solceller. – Totalt blir det fyra hus med varierande antal våningar som byggs i en sluttning mot väster. Tomtens nivåskillnader och husens varierande storlekar, från två till fem våningar, gör att inget hus skuggar det andra. På husens baksidor finns gemensamma entrébalkonger med morgonsol.

Bostäderna, som är från ett rum och kök på 39 kvadratmeter till fyra rum och kök på 86 kvadratmeter, byggs som genomgångslägenheter med traditionell HSB-standard och flera kostnadsfria tillval. Försäljningen startade i februari och redan i juni, två månader efter byggstart, var samtliga lägenheter slutsålda. – Rent generellt säljer vi väldigt bra nu i Göteborg. Lägenheterna i Västersol lockade många villasäljare och personer upp till 35 år som ännu inte har skaffat familj, men vill bo nära centrum och naturen, förklarar Åsa Skogsberg Lindbom.

Närhet till natur och stad

I närområdet finns skogspartier med gångvägar, villaområde, förskola och Östra sjukhuset. Söder om sjukhuset ligger dessutom sjön Härlanda tjärn och Delsjöområdets stora fritidsutbud. Vid sjukhuset finns goda kommunikationer med spårvagn och bussar till centrala Göteborg.

– En utmaning har varit att göra den trånga tomten yteffektiv, vilket vi har lyckats med. Vidare, redan under arbetet med detaljplanen planerades det för en ljudskärm som utgörs i huvudsak av en carportslänga, och det blir även ljudskärmar på några balkonger och extra ljudglas i vissa av husens fönster.

Tidigt under byggprocessen satsade HSB på att skicka ut information till boende i området för att informera om vad som är på gång och undvika missförstånd.

– Vi har skickat löpande information via e-post och vanlig post och kontinuerligt uppdaterat hemsidan, vilket boende i området har uppskattat, berättar Åsa Skogsberg Lindbom.