Urmakaren och Hovslagaren växer fram

Kvarteret Hovslagaren utformas med okonventionella lösningar. Bild: Olov Gynt, White arkitekter AB

För att möta den positiva befolkningstillväxten fortsätter kommunalt ägda Kumla Bostäder AB på inslagen linje med att bygga nya bostäder. Intill Kyrkogatan växer kvarteren Urmakaren och Hovslagaren fram. Arbetet går framåt vid nybyggnationerna intill Götgatan i Kumla, här ses Asplunds Bygg i Örebro AB bygga två hela bostadskvarter på uppdrag av Kumla Bostäder AB. Sammantaget rör det sig om 67 lägenheter fördelat på fyra huskroppar, totalkostnad för projektet uppgår till omkring 170 miljoner kronor. – Vid kvarteret Urmakaren har vi gjutit källaren och är på väg upp till andra våningen eller tredjeplanet om vi räknar källaren som ett plan. På hovslagaren ska vi just inleda markarbeten och grundläggning, säger Lars Hallbergsson ansvarig vid Kumla Bostäder AB.

Ett centralt boende Det är just invid Kyrkogatan som de nya kvarteren växer fram, hyreslägenheter i alla storlekar skapas som ett svar på en stor efterfrågan i en växande kommun. – Urmakaren är ett helt kvarter som utgörs av en huskropp medan kvarteret Hovslagaren är tre huskroppar. De tre kropparna är givetvis inte helt lika men i huvudsak är det samma arkitektoniska stil där en huskropp är någon våning lägre än övriga med fyra våningsplan, säger Lars Hallbergsson och fortsätter. – Tillskillnad från Urmakaren som en ganska traditionell fyravåningsbyggnad ses Hovslagaren ha mer okonventionella lösningar får jag lov att säga. Det är annorlunda i utseende med exempelvis unika tak- och stuprörslösningar.

Utmaningar en självklarhet Att arbeta med en så pass omfattande nybyggnation innebär alltid logistiskt utmaningar, likväl ses arbetet med Urmakaren och Hovslagaren inte ha påverkat trafiken allt för mycket. – De här kvarteren gränsar till varandra i princip så man har stängt av gatan mellan dessa och använder denna till arbetsområde. Sen berörs egentligen inte den stora Kyrkogatan intill av byggnationer, vi har endast tagit viss del av trottoaren i anspråk, säger Lars Hallbergsson.

Götgatan beräknas vara avstäng från Sveavägen under hela arbetet, hösten 2016 avses samtliga lägenheter vara redo för inflyttning. – Varje projekt har sina utmaningar, utmaningarna på Hovslagaren och Urmakaren var att vi inte fick ha markparkering som tänkt utan var tvungna att ha anlägga ett underjordiskt parkeringsgarage. Att skapa ett sådant är ingen utmaning i sig men det är en utmaning rent ekonomiskt att ro ihop det, säger Lars Hallbergsson.