”De blå husen” i Upplands Väsby renoveras

Väsbyhem satsar på att renovera två av husen i Fyrklövern. Totalt 144 lägenheter renoveras. Bild: MAF Arkitektkontor

Delar av kvarteret Fyrklövern, ”De blå husen” på Dragonvägen i centrala Upplands Väsby, genomgår för närvarande en omfattande renovering och förnyelse. Renoveringen utgjorde startskottet för omdaningen av Fyrklövern, en mångårig förtätnings- och renoveringssatsning som även inkluderar flera nybyggnadsprojekt med flera olika byggherrar.

De blå husen består av åtta höghus. I den första renoveringsetappen, som inleddes i september 2014, renoverades ett hus. Samtliga boende evakuerades från sina lägenheter. Efter nio månader, i maj 2015, kunde de flytta tillbaks till sina lägenheter. I juni 2015 inleddes den andra etappen av renoveringen som innefattade ytterligare ett hus. Den andra etappen beräknas kunna färdigställas i mars 2016. I samband med renoveringen förses husen med vit puts med blåa band på de norra fasaderna som återknyter till husens historia.

Husens södra fasader kläs istället i frostat glas i olika blåa nyanser, vilket skapar ljusreflektion som gör att ljuset lättare kan leta sig ner på gårdarna mellan husen. Balkongerna förses med transparenta fronter som också bidrar till att öka ljusinsläppet. Utöver invändig renovering och fasadrenovering satsar fastighetsägaren Väsbyhem även på att göra kvarterets två gemensamma gårdarna grönare genom att plantera perenner vars blomningstider varierar över säsongen. Dessutom anläggs en ny lekplats.