Nystart för Balustraden 3

Ny fasad, nya balkonger, cykelrum mot parken och tre nya lägenheter med uteplats kommer huset att få. Bild: Joakim Åberg

Stockholm fortsätter att växa, något som gör närförorter till en attraktiv boplats med kvadratmeterpriser och hyror snittar nära innerstadens. Det här har fått Rickard Vogel att satsa på en totalrenovering av Balustraden ett flerfamiljshus i attraktiva Skärmarbrink.

Skärmarbrink är en av många närförorter som växte fram i Stockholm under 1940- och 50-talen. Tanken var då att bygga med plats för både hus och grönområden nära tunnelbanan som snabbt skulle ta de boende in till city. I dag är dessa närförorter attraktiva område att bo i. Skärmarbrink är ett exempel på det. Här satsar Rickard Vogel stort på renoveringen av fastigheten Balustraden 3, byggd 1942, med parkutsikt och gångavstånd till Globen. Det unika med projektet är att de har ”tömt” hela fastigheten på hyresgäster och börjar från noll.

– Vi tänker nyproduktion utan att renovera sönder funkisandan och vi maximerar både kvadratmeter och funktioner i huset, säger Rickard Vogel.

Fastigheten som nu har 22 lägenheter, två affärslokaler i markplan, en i suterräng på källarplanet, tvättstuga, torkrum, cykelförråd och förvaringsutrymmen med en boyta på 900 kvadratmeter ska göras om till 27 lägenheter med totalt 1200 kvadratmeter boyta.

– Vi bygger om små tvåor till ettor för att få rymligare kök. I de större tvåorna på cirka 50 kvadratmeter tar vi bort en del garderober och utökar köket något. Till det kommer nya balkonger, en ny fasad, nya fönster, helt nya ytskikt och ny ventilation. Hela huset blir uppgraderat till 2000-tal.

Han beskriver projektet som om ”en privatperson renoverar sin funkislägenhet utifrån en obegränsad budget” när det gäller materialval och funktioner.

Alla lägenheter kommer att vara fullt utrustande med bland annat golvvärme i badrummet samt disk- och tvättmaskin. Något som görs för att höja boendestandarden och för att de ska kunna omvandla tvättstugan till boendeyta.

I suterrängplanet där en av affärslokalerna finns i dag byggs tre nya lägenheter med uteplats. Ett nytt cykelrum med access från den närliggande parken tillkommer och så flyttas sopnedkastet till en cistern på gården.

– På det sättet ökar vi trivsel och miljön för de boende avsevärt. I och med renoveringen så saneras huset också på eventuell asbest, mögel och gamla material och vi får en 100 procent hälsosam fastighet. Hela projektet blir som en nyproduktion med dagens material och ett modernt ventilationssystem som är datorstyrt efter vädret. Det är små merkostnader men det spar pengar på driften och ökar komforten för de boende, avslutar Rickard Vogel.