Arkitektur som förbättrar sociala strukturer

Örebro Vårdboende, ett av Susanne Ramels favoritprojekt. "Ett nyss avslutat projekt där vi också fick jobba nära verksamheten. I detta projekt har vi arbetat nära en landskapsarkitekt och skapat atriumgårdar av olika karaktär. Vi har också gjort en vinterträdgård som kan nyttjas året runt. Det finns forskning som visar på att närheten till grönska har en medicinsk läkande effekt på de boende" . Bild: Marge
Susanne Ramel. Foto: Axel Johansson

För Susanne Ramel och de andra medarbetarna på Marge är den sociala aspekten viktig när de jobbar med projekt. Arkitektur är mer än bara fasader på en byggnad, den kan också förbättra sociala strukturer menar hon.

Det är mycket av den sociala aspekten som genomsyrar det arbete som Susanne Ramel gör. Hon betonar att Marge är något kollektivt. Samtliga i Marges kärna är mer eller mindre involverade i de projekt som kontoret har hand om.

Med en far som arkitekt fick hon tidigt en inblick i vad det innebär att vara arkitekt. Utöver den konstnärliga biten som finns inom yrket så lockade också den sociala aspekten, den del som får en känna att man har påverkat något.

- Vi har en väldigt stark tro på att man med arkitektur kan förbättra sociala strukturer, säger Susanne Ramel.

Hon tycker det är viktigt att göra en analys över exempelvis hur människor rör sig på en plats, om det uppstår exempelvis flaskhalsar. Det kan vara enkelt att teoretiskt bestämma vad som är en ”mötesplats” men om man inte har möjlighet att jobba med brukarna så kan det vara svårt att få till just den här tänkta mötesplatsen.

- Det krävs ju en del för att folk faktiskt ska vilja gå till en viss plats så man måste förstå hur flödena går och var så att det faktiskt kan bli den här mötesplatsen där folk träffas. Det är något uppehåller oss ganska mycket när vi jobbar med projekt, berättar Susanne Ramel.

Utbildning i Stockholm och London

Susanne Ramel utbildade sig på både KTH och Bartlett School of Architecture i London. Hon tror det är viktigt att blivande arkitekter studerar utomlands för att få andra perspektiv. Dessutom är skolutbudet i London större vilket leder till att man kan nischa in sig på något specifikt område.

- I Stockholm så får man en ganska bred utbildning men det är lite mer otydligt om exakt vad man lär sig. Därför tror jag att det är jättebra att först utbilda sig i Sverige och sen få perspektiv utomlands, säger Susanne Ramel.

Efter att ha jobbat på Cinnober Arkitekter och sandellsandberg så startade hon Marge Arkitekter tillsammans med Pye Aurell Ehrström, Katarina Grundsell och Louise Masreliez. Namnet är kombination av samtligas efternamn men har också en liten koppling till karaktären Marge Simpson, känd från tv-serien ”The Simpsons”. Namnet valdes också för att framhäva att de alla jobbar tillsammans och inte står som någon enskild arkitekt till något projekt.

- Vi ville inte vara våra efternamn utan vi ville skapa en ny person. Vårt yrke handlar så mycket om samarbete och vår styrka ligger just i samarbetet, berättar Susanne Ramel. 

Att få jobba nära verksamheten

Nyligen var Susanne Ramel med och jobbade med ett äldreboende i Örebro. När det kommer till äldreboenden tycker Susanne Ramel att det är viktigt att till exempel undvika korridorer och komma bort från det institutionaliserande som vanligtvis är förekommande i svenska servicehus. En sak kan till exempel vara att ha trägolv, trots invändningar om att det kräver underhåll.

- Det har vi fått kämpa hårt för, på ett sätt är ett vårdboende en offentlig plats men det är också väldigt privat. Vi tittar mycket hur det känns för anhöriga när de besöker ett vård- och omsorgsboende, berättar Susanne Ramel.

Om man som arkitekt vill bli bättre på den sociala delen i sitt arbete tycker Susanne Ramel att det är viktigt att man får möjlighet att jobba nära den verksamhet som berörs av ett projekt. Jobbas det till exempel med en skola är det viktigt att få träffa de som jobbar i skolan – lärare och rektor.

- Om jag inte kan göra den observationen, då är det väldigt svårt att göra den skillnad med lokalen och rumssambanden som gynnar verksamheten. Det gäller att verkligen försöka komma ut i verksamheten och verkligheten, säger hon.