Gårda i Göteborg öppnar upp dörrarna

Gröna gårdar, stora ljusinsläpp och takterrass - Platzer är nu inne i slutfasen med kontorsfastigheten Gårda 3:14 i Gårda Norra Göteborg. De första hyresgästerna har redan flyttat in och bygget väntas vara helt klart vid månadsskiftet oktober/november.

Norra Gårda är ett växande kvarter i Göteborg och Platzer är aktuell med två byggnader i området, en av dem är kontorsfastigheten Gårda 3:14. Med en solfjäderinspirerad form uppförs byggnaden i närheten av Gullbergsån som ska bli ett myllrande område.

– I Gårda Norra skapar vi den levande blandstaden. Här finns idag bostäder, arbetsplatser och service. I vårt nya hus har vi skapat ljusa moderna arbetsplatser med flexibla planlösningar för verksamheter i utveckling, säger Ola Cederqvist, projektledare på Platzer.

I tegel och stål

Det nya kontorshuset består av en röd tegelfasad med burspråk. Huset i sig består av tre etapper, så varje plan kan delas in i tre delar. Mellan etapperna finns gröna innergårdar som förser kontorslandskapet med ljusinsläpp. Huset har en modern tappning för att smälta in i den nya bostadsbebyggelsen, men med klassiska inslag, som tegelfasad. Byggnadens översta våningar är klädda med väderbeständigt corten-stål som oxiderar efter ett tag för att bryta av mot teglet. Ansvarig arkitekt för bygget är Arkitektbyrån Design AB.

– Då det är ett område med mycket stadsbrus och trafikliv har vi jobbat med att få in mycket ljus och skapa gröna platser för avslappning mellan kontorstimmarna. Tegelfasaden passar med de närliggande byggnaderna och ger ett klassiskt intryck, medan vi har valt att göra fönsterna lite längre och smalare så att utsikten blir bättre och ljusinsläppet generösare, säger Jan Åkerblad, arkitekt och ägare Arkitektbyrån Design AB.

Redo för inflyttning

Några av hyresgästerna har redan gjort sig hemmastadda, Göteborgsregionens kommunalförbund (GR) med 170 anställda flyttade in i september och Försäkringskassan flyttar in vid byggslut oktober/november med 480 medarbetare. Byggnaden ska dock inte endast bestå av kontor, längst ner vid markplan kommer Cup & Cino Gothenburg AB att öppna café och restaurang, men det blir inte förrän i februari 2016 när markplanen blir färdig.