Hyllie utökas med stadsradhus i engelsk stil

Bild: Kamikaze Arkitekter

I Malmöstadsdelen Hyllie, ett stenkast från Öresundsbron, byggs 2500 bostäder fram till 2018. En av de tjugo byggherrar som förser en av Malmös mest expansiva stadsdelar med nya bostäder är Nevsten Fastighets AB, som bygger 64 hyreslägenheter i kvarteret Embla 1. I kvarteret kombineras lägenheter i flerfamiljshus med engelskinspirerade stadsradhus.

Hyllie är en av Malmös nyaste och snabbast växande stadsdelar. Fullt utbyggt ska Hyllie rymma drygt 9000 bostäder och lika många arbetstillfällen. Ett par minuters gångväg från Hyllie station togs första spadtaget till första etappen av kvarteret Embla 1 i oktober 2014.  Tio av lägenheterna byggs som stadsradhus i ett respektive två våningsplan. Stadsradhusen i de inre delarna av kvarteret har hämtat inspiration från traditionella engelska stadsradhus och har egna täppor ut mot gatan. Några har även egen odlingslott in mot gården.

Hyllie profilerar sig som en miljöstadsdel och även kvarteret Embla 1 blir grönt. De boende i såväl stadsradhusen som flerfamiljshuset med sex våningsplan erbjuds exempelvis kostnadsfritt femårsmedlemskap i en bilpool. Odlingslotter på den gemensamma gården, några är kopplade till stadsradhusen och några får andra hyresgästerna disponera. På gården finns även sittgrupper, grill, lekplats, cykelställ för vanliga cyklar och lådcyklar. Nevsten Fastighets AB bygger hållbart, energismart och ska förvalta huset i egen regi men det blir ingen miljömärkning. Bolaget kommer även att ha kontor i huset.

Embla ingår i ett stort kvarter som i sin tur består av fyra mindre kringbyggda kvarter med olika byggherrar. Fasaden får ett varierat uttryck med färgskalor i omväxlande rött, svart och grått. Husen byggs med en indragen penthousevåning med fyra lägenheter. Penthouselägenheterna har rymliga terrasser som erbjuder en hänförande utsikt ut mot Öresund

 

– För närvarande pågår stomgjutning. Vi har precis påbörjat husets fjärde våning. Stadsradhusen har vi kommit en bit längre med, där pågår arbetet med att montera innerväggar och fönster. Vi räknar med att ha ett visningshus klart i november, säger Gunnar Nevsten, vd på Nevsten Fastighets.