Tre gröna punkthus i Helsingborg

I tre punkthus bygger Helsingborgshem 111 nya lägenheter. Bild: Karin Pettersson Arkitektbyrå

Vid Helsingborgs södra infart, i tre punkthus i stadsdelen Elineberg, bygger Helsingborgshem 111 lägenheter. Det nya kvarteret ingår i EU-projektet NEXT Buildings, som identifierar innovativa metoder för miljövänligt och energieffektivt byggande.

De 111 hyreslägenheterna fördela på två åttavåningshus och ett elvavåningshus.

Erfarenheterna från NEXT Buildings ligger till grund för EU:s nya energidirektiv som kommer 2020. Utöver Elineberg ingår även nybyggnationsprojekt i Frankrike och Nederländerna i projektet.  Det gröna tänket märks på många sätt i Helsingborgshems kvarter i Elineberg. De tre punkthusen är ett förtätningsprojekt i stadsdelen och de nya husens gula balkonger samspelar med den befintliga bebyggelsens gula fasader.

Husens täta isolering ger dem en kvadratisk form med djupa fönstersmygar. Två av husen har dessutom solfångare medan det tredje huset har solceller på taket som bidrar till husens energiförsörjning. Husen utrustas med FTX-ventilation som tillvaratar frånluften och avloppsväxlare återvinner spillvattnet från lägenheterna. Även utvändigt tillvaratas vattnet på bästa möjliga sätt. ”Regnträdgårdar” samlar upp regnvatten som samlar upp regnvatten och förebygger översvämningar.

På de gemensamma grönytorna finns även odlingsmöjligheter som är tillgängliga för samtliga hyresgäster. I trapphusen installeras närvarostyrd LED-belysning som minimerar energiförbrukningen och avfallsbehållarna grävs ner för att förenkla hanteringen.

Helsingborgshems tre punkthus i Elineberg blir ett nytt grönt landmärke i Helsingborg. Ett av husen är ett seniorhus med boende i åldersgruppen 55+ som målgrupp. De satsar även mycket på utemiljön, som uppmuntrar till mötesplatser med boulebana, lekplats, odlingslotter och grillplats.