Täbyskola rustas upp för ökat elevantal

Bild 249 Den nya tillbyggnaden som sammanbinder de befintliga, fristående tegelbyggnaderna med bland annat ett atrium. Bild: Ann-Charlotte Saadieh/Kommunfastigheter
Arkitekterna har satt färg på klassrummen. Bild: Ann-Charlotte Saadieh/Kommunfastigheter

De senaste åren har Näsbyparksskolan i Täby, med elever från årskurs 4 till 9, genomgått en ombyggnation. – Skolan anpassas och moderniseras för att även ta emot elever från förskola till årskurs 3, säger Ann-Charlotte Saadieh, projektledare vid Kommunfastigheter i Täby. Som många andra kommuner i Stockholmsregionen växer Täby kommun och för att följa med i utvecklingen har kommunen valt att satsa på förskolor och skolor. I augusti i år öppnade nybyggda Brinkskolan i Östra Vallabrink, och nästa höst är ombyggnationen av Näsbyparksskolan färdig. – Vi har flera skolprojekt i pipen. Vad gäller Näsbyparksskolan fanns det ett flertal orsaker till att det blev en ombyggnation. Lokalerna var slitna och de tekniska systemen uttjänade. Dessutom ska skolan bli en F-9-skola och då krävdes förändringar.  

Ny placering för skolköket Tidigare låg skolans kök i anslutning till skolgården, vilket innebar att varutransporter var tvungna att köra upp på skolgården för att lämna varor. – Nu när skolan ska ta emot elever upp till årskurs 3 är det inte lämpligt med stora fordon på skolgården, så därför har vi valt att bygga ett nytt kök i utkanten av skolan, förklarar Ann-Charlotte Saadieh vid Kommunfastigheter i Täby som tillhör kommunledningskontoret.

Redan 2007 fördes diskussioner om en ombyggnation, men det var först 2011 som projekteringen kom igång. Sedan själva byggnationen, som genomförs i två etapper, startade för två år sedan har omkring 20 olika entreprenörer upphandlats för att slutföra uppdraget. – Stora delar av skolan har blivit utbyggd och fått ny fasad. Vi har i princip gjort stomrent och bytt ut alla ytskikt. På 1980-talet sattes det in glaspartier i fasaden mot skolgården, men eftersom dessa läckte värme har de blivit utbytta mot UV glas som blockerar värme. En glaskonsult har fastställt att det nya glaset är bra för innemiljön.

 

Elever möts i ett atrium

Under byggnationen av den första etappen, som utgör större delen av skolan, flyttades eleverna till paviljonger som temporärt ställdes upp på skolgården. En mindre del av skolan användes som administration och slöjdlokal och byggs nu om i etapp 2. – När höstterminen började flyttade eleverna in i skolan igen. Skolans olika delar binds samman av ett atrium där möten mellan elever och elever, och lärare kan ske. Atriet kan nyttjas till undervisning, självständiga arbeten eller grupparbeten. Atriet inrymmer även skolmatsal.

 

Arkitektfirman Cedervall Arkitekter, som ofta jobbar med projekt som inkluderar skolor, idrottslokaler, sjukhus, kontors- och utställningslokaler, vann upphandlingen och har genomfört slutprojektering. Enligt Anna Burgess Jungstedt, arkitekt och projektledare vid Cedervall Arkitekter, har skolan fått en 50-talskaraktär. – Material och färger som användes på 50-talet har använts igen, fast i en mycket mer modern gestaltning. När skolan inte gick att öppna upp så mycket som det var tänkt från början blev det en utmaning för oss att tänka om och komma med nya lösningar, förklarar Anna Burgess Jungstedt.