Nytt stenbrott för första gången på 20 år

Biskopsgården - schaktningsarbeten inför uppstart av täkt. Foto: Emmaboda Granit
Bild från Biskopsgården där man ser hur det svarta berget går i dagen. Foto: Emmaboda Granit

I Östra Göinge kommun pågår arbetet inför det nya stenbrottet där en sällsynt variant av svart diabas ska börja brytas. Schaktning pågår för närvarande och under tidig höst är det tänkt att brytningen kan ta sin början.

Det är efter en sex år lång process mellan olika instanser som Emmaboda Granit fått beskedet att de kan sätta igång med att påbörja arbetet för brytning i Biskopsgården i Östra Göinge kommun. I den nordöstskånska orten pågår i nuläget schaktarbetet där det bland annat byggs vägar, träd avverkas och jordmassor tas bort.

- Vi jobbar med att få igång infrastrukturen i täkten, säger Mariette Karlsson, miljöansvarig på Emmaboda Granit.

I det nya stenbrottet som ligger i Biskopsgården i nordöstra Skåne ska det brytas en variant av svart diabas.  Den magmatiska bergarten som finns där är till skillnad från andra svarta diabaser mer mönstrad och grovkornig.

- Den har ett mönster som påminner om fiskfjäll och har inslag av något som liknar silver- och guldflingor i dess mönster. Det finns en stor efterfrågan på ett sådant här unikt material, säger Mariette Karlsson.

Av stenblocken i den svarta diabasen kan Emmaboda Granit tillverka det material som de i övrigt producerar exempelvis markhällar, fasadplattor, murar, konstverk, gravstenar och bänkskivor. Nyligen har Emmaboda Granit varit med och levererat svart diabas till Swedbanks nya huvudkontor. Brännhultsdiabasen användes både inomhus till golvplattor och till markhällar och trappor framför entrén. Att det skulle vara sten av hög kvalitet från Sverige var något som var viktigt för beställaren.   

Inom ett år hoppas man att fem till sex personer kan vara på plats och jobba med brytning i stenbrottet i Biskopsgården.

- Förhoppningen är att bygga upp en stor svensk efterfrågan. Att det inte bara ska vara till exportmarknaden, säger Mariette Karlsson.

Det är den första helt nya täktverksamheten för Emmaboda granit på cirka 20 år vilket gör det hela mer spännande för företaget. Tidigare tillstånd för brytning har nästan uteslutande varit från gamla täkter som startades i slutet av 1800-talet. Vissa har varit nedlagda sedan mitten av 1900-talet innan brytningen återupptagits.

Nya linsågar inför brytningen

Inför brytningen som är tänkt att ske i början av hösten har det bland annat införskaffats två helt nya linsågar. Dessa två är på plats i Flivik stenbrott i Oskarshamn kommun. Där håller de två linsågarna på att köras in. Det vill säga att de får rätt inställningar så att de fungerar optimalt när de kommer till Biskopsgården tillsammans med operatören Mikael Gunnarsson, som då har fått några veckor på sig att lära sig köra de nya sågarna. Sågarna har kapacitet att såga upp till 20 kvadratmeter per timme. Sågarna är elektriskt drivna. Rälsen som linsågarna placeras på är nio meter långa. Linorna som används är från början 50 meter och de kortas av efterhand som man sågar sig genom berget.

Metoden att såga ut stenen används mer och mer och fördelarna är många. Sågning ger både en mindre omgivningspåverkan och ökar utbytet av användbar sten i jämförelse med borrning och sprängning som är den annars vanligaste metoden som används vid blockstensbrytning i Sverige. Emmaboda använder sig av cirka 40 linsågar i sina 12 stenbrott och numera endast strax över 20 borriggar.