Varberg utvecklas och växer. Det gamla vattentornet har fyllt sin funktion, och staden behövde en ny, modern ersättare som anknyter till vattnet. Resultatet blev Våga, ett vattentorn i betong med en vågformad design. Tornet är unikt i sitt slag och representerar en ny riktning för hur framtida vattentorn kan utformas. Det nya vattentornet ska nu tas i drift.
Varberg, som en växande kuststad, såg ett behov av ett nytt vattentorn med större kapacitet. Därför gav Vivab, Vatten & Miljö i Väst, år 2017 tre arkitektkontor i uppdrag att utveckla förslag på ett nytt torn. Tornet skulle inte bara ersätta det gamla, utan även fungera som ett landmärke som speglar vattnets betydelse för staden.
White Arkitekter fick uppdraget att rita det nya tornet. Resultatet blev Våga, ett skulpturalt vattentorn i betong som med sin design skapar ett nytt uttryck för vattentorn och har väckt internationellt intresse.
Våga, som nu ska tas i drift på Bastekullen i Träslöv, kommer att ersätta det gamla tornet, som har en femtedel av den nya kapaciteten.
– Våga har en framträdande plats i landskapet, men det är också något man kan uppleva på nära håll. Vi har strävat efter att skapa ett objekt som ska kunna stå i flera hundra år och alltid behålla sin estetiska betydelse, säger handläggande arkitekt Agnes Orstadius.
Våga är 187 meter långt och 9 meter brett. Vattenreservoaren stöds av nio pelare, där den mittersta pelaren har en särskild form för att rymma hiss och trappa. Veidekke är entreprenör i projektet, och tillsammans med Vivab och andra aktörer har man noggrant följt White Arkitekters gestaltningsprogram under hela processen.
– Tornets form, vågmotiv, den konkava fasaden och de skuggspel som uppstår gör att det kan uppfattas på olika sätt beroende på varifrån man ser det och vid vilken tid på dagen. Det ger tornet en dynamik som gör att det känns levande, säger ansvarig arkitekt Per Hultcrantz.
Den västra berghällen vid Bastekullen ger en naturlig utsiktsplats där man kan skymta havet. Tornet har anpassats för att spara en platå framför det, vilket gör att besökare kan vistas där. Vivabs vision att skapa både ett landmärke och en plats för invånarna har utvecklats under hela processen. I samarbete med Varbergs kommunekolog har ängsblommor såtts under tornet och matjord har lagts för att skapa en grusväg som ger en lantlig känsla.
– Tornets långsträckta form och innovativa design möjliggör en funktionell anläggning som är lätt att underhålla, säger Margareta Björksund-Tuominen, ombud för Vivab.