Uppdaterad vägledning för att motverka fusk och kriminalitet i byggbranschen

Sofia Hansdotter och Martin Ingvarson arbetar med att uppdatera Sveriges Allmännyttas vägledning för sund konkurrens. Den kommer att innehålla både skärpta krav och tydligare beskrivningar av arbetssätt för att få brottsfria byggarbetsplatser. Foto: Kate Gabor, Per Myrehed samt Mostphotos

För drygt tre år sedan tog Sveriges Allmännytta fram en vägledning för hur medlemsföretag systematiskt kan arbeta för att förebygga fusk och kriminalitet på byggarbetsplatser. Målet var att skapa sund konkurrens i byggbranschen.

Nu är det dags för en uppdatering.

– Arbetet mot arbetslivskriminalitet pågår på många fronter och utvecklas ständigt. Därför har vi sett behov av att skärpa och förtydliga vissa skrivningar i upphandlingsdokument och avtalsbilagor, säger Sofia Hansdotter.

Fokus ligger på att förtydliga vilka krav som gäller entreprenörer, underentreprenörer och deras personal samt beskriva arbetssättet för både byggherrar och entreprenörer.

Nya initiativ

Sedan den tidigare vägledningen har nya branschinitiativ och regelverk tillkommit. Till exempel har organisationen Bankinfrastruktur i Sverige infört nya krav på kredittagare i byggbranschen, även kallat Bankinitiativet Hållbar byggbransch. Dessutom har myndigheterna fått utökade möjligheter att dela information.

Största förändringarna

– Vi har förtydligat de krav byggherrar under LOU måste ställa, bland annat kring uteslutningsgrunder och kvalificeringskrav. Vi har också lagt till fler detaljer om AMA-koder och beskrivit arbetssättet för beställare mer utförligt, förklarar Hansdotter.

Skärpta krav på bostadsbolagen

– Ja, det innebär en skärpning. Byggherrar har ett stort ansvar och måste förstå vilka krav som ställs på dagens byggprojekt samt hur man följer upp och kontrollerar dessa, säger Hansdotter.

Byggbranschen är särskilt utsatt för fusk och brottslighet, och det är därför viktigt att ställa höga krav och följa upp dem. Sanktioner bör också tillämpas vid brister.

Rekommendation eller krav?

Alla aktörer i samhällsbyggnadsbranschen är överens om att arbeta gemensamt för att motverka kriminalitet och främja sund konkurrens.

Förändrad praxis

Det är nu mer vedertaget att byggherrar måste vidta åtgärder och ställa högre krav. Men fusk och brott har aldrig varit lagligt.

Möjlighet att påverka

Den uppdaterade vägledningen blir klar efter årsskiftet men kan fortfarande påverkas. Innehållet diskuteras under Fastighetsutvecklingsträffen den 22–23 januari.

Samarbete för gemensam påverkan

Arbetet med vägledningen sker i samarbete med Fastighetsägarna och Byggherrarna.
– Det är bättre att samarbeta än att alla gör olika, säger Martin Ingvarson, lokalexpert på Sveriges Allmännytta.

Allas ansvar

Arbetslivskriminalitet skadar konkurrensen, välfärden och de som arbetar på byggarbetsplatserna. Därför måste alla aktörer agera.

Vanliga frågor från medlemsföretagen

Många undrar om de får göra kontroller på byggarbetsplatser. Svaret är ja – det har alltid varit tillåtet att ställa dessa krav.

Skillnaden mot Rättvist byggande

Rättvist byggande erbjuder en helhetslösning för att hantera dessa frågor. Sveriges Allmännytta erbjuder däremot ramavtal för konsulttjänster inom upphandling, bakgrundskontroller och utbildning.

– Tyvärr används ramavtalen inte i den utsträckning vi hoppats. Det viktigaste är dock att kontroller görs och att arbetslivskriminaliteten bekämpas, avslutar Ingvarson.