Cementas fabrik i Slite ska byggas om för att bli en kolsänka.
Nu satsar Energimyndigheten 238 miljoner kronor för att finansiera förstudier för att Cementas fabrik i Slite ska bli koldioxidneutral. Cementas fabrik i Slite ska byggas om för att 2030 bli en kolsänka. Då blir Slite en av världens första fullskaliga cementfabriker med nollnettoutsläpp. Stödet finansieras inom det statliga så kallade Industriklivet, som syftar till att stödja klimatomställningen. Men för att projektet ska bli verklighet krävs dock ytterligare statligt stöd i miljardklassen, enligt företaget.
– Vi tar täten i den svenska industriomställningen. Att vi lyckas är avgörande för att Sverige ska kunna bygga utan nettoutsläpp 2030, säger Karin Comstedt Webb, hållbarhetschef för norra Europa och vice vd Heidelberg Materials Sverige.
CCS är en energikrävande teknik. En kraftigt förstärkt och stabil elförsörjning måste till för att projektet ska kunna genomföras. Projektet handlar också om en miljardinvestering. För att Heidelberg ska kunna satsa på tekniken måste långsiktiga tillstånd för kalkbrytningen garanteras liksom tillstånd för själva CCS-anläggningen,
Den infångade koldioxiden kommer att mellanlagras innan den lastas ombord på fartyg i hamnen. I stället för att släppa ut rökgaserna som bildas vid cementtillverkningen, leds röken till en ny anläggning. Här skiljs koldioxiden ut i ett nytt torn cirka 100 meter högt. Sedan komprimeras gasen till vätska innan den lagras.
Heidelbergs CCS-anläggning på Gotland blir en av Sveriges och Europas enskilt största åtgärder inom klimatomställningen. Målet är att ha allt underlag framme för att kunna fatta ett slutligt investeringsbeslut under första halvan av 2026, meddelar bolaget.