Ateljé- och industrikänsla i handslaget tegel

Innergården. Foto: Fojab

HSB Södermanland har flyttat till nya kontorslokaler i Nyköping, där de skapat en arbetsplats som kombinerar en hemmakänsla med modern funktionalitet. Arkitektkontoret FOJAB har varit en central partner genom hela processen, från detaljplanering till den slutgiltiga inredningen.

På en plats som tidigare var en parkeringsyta i ett gammalt industriområde står nu en byggnad i handslaget tegel. Den nya byggnaden, med en stomme av limträ, stora spröjsade fönster och hög takhöjd, har blivit hem för HSB Sörmlands cirka 60 medarbetare. Arkitekturen, som kombinerar en robust industrikänsla med inslag från ateljéer och kreativa miljöer, knyter an till platsens historiska rötter och har samtidigt en modern och funktionell arbetsmiljö.

– HSB Södermanlands verksamhet var tidigare uppdelad på olika byggnader och olika våningsplan. Många satt i egna rum. En tidig ambition för det nya kontoret var därför att det ska vara mer socialt och främja samarbete, berättar Cage Copher, arkitekt på FOJAB.

Det nya kontorshuset samlar alla arbetsplatsens funktioner på ett enda våningsplan, från förvaltning och försäljning till mekanisk verkstad och snickeri. 

Kontorets utformning syftar till att främja samarbete och rörelse, med en öppen planslösning i matsal och lounge. Arbetsplatsen är planerad för att underlätta spontana möten. En innergård i centrum är avsedd att erbjuda grönska för avkoppling. Entrén, som kännetecknas av sin höga takhöjd, fungerar som både mottagningsyta och plats för möten och evenemang.

"Vi har varit med från första idé till inflyttning, där den första skissen är väldigt lik det faktiska resultatet. Hus- och inredningsarkitekter har arbetat sömlöst, vilket har gjort att vi har kunnat bibehålla den röda tråden hela vägen in i mål. En brett representerad medarbetargrupp från HSB har kommit med värdefulla synpunkter och vi har finslipat lösningarna tillsammans", berättar Märta Friman, inredningsarkitekt på FOJAB.

b
FOJAB har ritat HSB Södermanlands nya kontor i Nyköping i nära samarbete med verksamheten. Bild: Fojab
b
Möbleringsplan. Arkitekt: FOJAB.