Ny kontrollfunktion säkrar rätt löner i byggbranschen

Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare Foto: Byggnads

Svensk Byggkontroll, en ny kontrollfunktion inom byggbranschen som etablerades efter den senaste avtalsrörelsen, visar resultat. Anställda vid företaget LC Baltic SIA kommer nu att dela på nästan 4 miljoner kronor.

Svensk Byggkontroll består av utredare, ombudsmän och förtroendevalda som arbetar med att säkerställa att företag med kollektivavtal betalar rätt löner och ersättningar. I det aktuella fallet var det förtroendevalda på Skanska i Skåne som upptäckte brister hos en underentreprenör som arbetade på Skanskas arbetsplatser vid sjukhusområdet i Malmö och bostadsprojektet Fastighetsboken i Lund.

Granskningen visade att de anställda inte hade fått rätt övertidsersättning, arbetstidsförkortning, ersättning för helgarbete eller semesterersättning. Efter att bristerna upptäckts fick företaget möjlighet att rätta till felen, vilket de också gjorde.

– Det här är ett bra exempel på hur arbetet med Svensk Byggkontroll fungerar. Förtroendevalda upptäcker felaktigheter och tillsammans med huvudentreprenören ser man till att företaget rättar till dem och att de anställda får sina pengar, säger Emil Persson, avtalssekreterare på Byggnads.

Hittills har Skanska, Peab, Assemblin, Caverion, Bravida, Veidekke, Svevia, Brixly och SH-Bygg anslutit sig och utbildat sina förtroendevalda i att kontrollera underentreprenörer. Kollektivavtalen uppmanar alla medlemmar i Byggföretagen, Plåt & Ventföretagen, Maskinentreprenörerna, Glasbranschföreningen och Installatörsföretagen att anamma arbetssättet.

– Jag tror att alla seriösa företag vill att deras underentreprenörer ska följa avtal. Vårt arbetssätt är effektivt och ger resultat. Nu vill vi se fler företag ansluta sig. Det är avgörande för att stödja seriösa företag och stoppa de som fuskar eller ägnar sig åt kriminalitet, säger Peter Sjöstrand, chef för Svensk Byggkontroll.