Logistikcentret i Bålsta byggs med hampafiberisolering

Världens största konstruktion med 6500 m3 hampafiberisolering från Ekolution. Foto: Ekolution

Ekolution har levererat hampafiberisolering till Logicenters logistikcenter i Bålsta. Denna leverans är ett steg mot att nå nettonollutsläpp under hela byggprojektets livscykel. Hampafiberisoleringen, som utgörs av 6 500 kubikmeter, är biobaserad och har låg klimatpåverkan.

Under våren 2024 invigdes Logicenters nya anläggning i Bålsta, vilket markerar ett nytt steg inom hållbarhet för logistikfastigheter. Ekolution som är en aktör inom hållbara byggmaterial, tillkännager leveransen av hampafiberisolering till Logistikcenter i Bålsta.

"Hampa är ett spännande och beprövat material som växer snabbt och kräver lite energi vid tillverkning. Det tillför även näring till jorden, vilket är bra för jordbruket. Vi har samarbetat med ett svenskt startupbolag, EKOLUTION, som producerar hampafiberisolering. Detta stödjer det lokala jordbruket och bidrar till projektets hållbarhet", säger Eva Sterner, utvecklingschef på Logicenters

b
Isoleringen är biologiskt nedbrytbar Foto: Ekolution

Hampafiberisolering, tillverkad av industrihampa, är en snabbväxande och förnybar resurs som erbjuder både biologisk nedbrytbarhet och utmärkta termiska samt akustiska egenskaper. Produkten bidrar till hälsosammare inomhusmiljöer och hjälper byggnader att minska energiförbrukningen och koldioxidutsläppen, vilket stödjer globala hållbarhetsmål.

Svenska fastighetsbolag har nu möjlighet att vidareutveckla och effektivisera sitt hållbarhetsarbete, med målet att uppnå klimatneutralitet och på lång sikt bli klimatpositiva.

Projektsummering:

  • Volym hampaisolering: 6500 m3
  • Odling: 50 hektar
  • Från frö till isolering: 100 dagar
  • Netto CO2 eq: - 450 ton inbindning
  • Brutto CO2 eq: - 510 ton inbindning
  • Skörd: 12 ton hampa
  • Hampafiber: 3.6 ton
  • Produkter: Yttervägg 220mm, Tak 300 mm (195+105)
    b
    Hampafiberisolering är tillverkad av industrihampa, en snabbt växande och förnybar resurs. Foto: Ekolution
    b
    Fiberisolering är ett biobaserat material med låg klimatpåverkan och är energieffektivt. Foto: Ekolution
    b
    Logistikcenter i Bålsta isolerad med 6500 m3 Ekolution Hampafiberisolering Foto: Ekolution