Svensk Byggkontroll säkrar miljonersättning till anställda på LC Baltic SIA

Peter Sjöstrand, chef Svensk Byggkontroll Pressbild: Byggnads

Efter den senaste avtalsrörelsen har en ny kontrollfunktion i byggbranschen, Svensk Byggkontroll, börjat visa resultat. Anställda vid företaget LC Baltic SIA kommer nu att dela på nästan 4 miljoner kronor.

Svensk Byggkontroll, som består av utredare, ombudsmän och förtroendevalda, ansvarar för att granska att företag med kollektivavtal betalar rätt löner och ersättningar. I detta fall var det förtroendevalda på Skanska i Skåne som upptäckte felaktigheter hos en underentreprenör som arbetade på Skanskas projekt vid sjukhusområdet i Malmö och bostadsprojektet Fastighetsboken i Lund.

Granskningen visade att de anställda inte hade fått korrekt övertidsersättning, arbetstidsförkortning, ersättning för helgarbete eller semesterersättning. Företaget fick då möjlighet att rätta till felen, vilket de också gjorde.

– Det här är ett perfekt exempel på hur Svensk Byggkontroll fungerar. Förtroendevalda upptäcker fel, och tillsammans med huvudentreprenören ser man till att rättelser görs, så att de anställda får sina pengar, säger Emil Persson, Byggnads avtalssekreterare.

Flera stora företag, såsom Skanska, Peab, Assemblin, Caverion, Bravida, Veidekke, Svevia, Brixly och SH-Bygg, har redan anslutit sig till Svensk Byggkontroll och utbildat sina förtroendevalda för att kontrollera underentreprenörer. En tydlig uppmaning finns i kollektivavtalen att medlemmar i Byggföretagen, Plåt & Ventföretagen, Maskinentreprenörerna, Glasbranschföreningen och Installatörsföretagen ska följa detta arbetssätt.

– Seriösa företag vill att deras underentreprenörer ska följa avtalen. Vårt arbetssätt är effektivt och ger resultat. Vi vill se fler bolag ansluta sig, då detta är avgörande för att främja seriösa företag och stoppa de som fuskar eller bedriver kriminell verksamhet, säger Peter Sjöstrand, chef för Svensk Byggkontroll.